Стани учител

във випуск 2021Регистрирайте се, ако имате интерес към програмата на "Заедно в час".

На кирилица
На кирилица
Внимателно проверете дали електронната поща е изписана правилно.


Мисията на “Заедно в час” е да открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти, които работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. Програмата за професионално и лидерско развитие включва период от 2 години, в които участниците работят като учители в най-нуждаещите се български училища.

Защо да кандидатстваш

smisal

Кауза

Допринасяш за положителна промяна в България.
obshtnost

Общност

Срещаш вдъхновяващи хора, с които вървиш в една посока.
uskoryavash-kariera

Умения

Програмата развива лидерския потенциал и уменията на участниците.
podkrepa

Подкрепа

Получаваш индивидуална подкрепа от опитни специалисти.
obuchenie

Квалификация

Учителска правоспособност, обучения и кариерно развитие
udovletvorenie

Удовлетворение

Работата ти има истинско въздействие върху живота на учениците.

За кого е подходяща програмата

Завършващи студенти

Професионалисти от различни сфери

Трябва да си завършил минимум бакалавърска степен до 1 септември 2021 г. (за учебната 2021/22 година)

Няма нужда да имаш педагогическа правоспособност, можеш да придобиеш такава от наш партньорски университет по време на програмата.

“Заедно в час” търси хора със силна мотивация, желание за развитие и работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа. Работата в училище е на пълен работен ден през двете години на програмата.

Първата стъпка от процеса по кандидатстване е подаването на онлайн формуляр

step-1

1 МИН

Попълни името и имейла си, за да започнеш процеса по кандидатстване.
step-2

15 МИН

Сподели ни повече за теб, твоето образование и предишен опит.
step-3

45 МИН

Отговори на въпроси за мотивацията си и сподели мнението си по конкретни казуси.

Какво ти предстои, ако преминеш успешно онлайн кандидатстването

Дистанционно интервю

Интервюто се провежда онлайн в рамките на 40 минути.

Научи повече →

Дистанционен център за оценяване

Включва различни активности, които симулират реалното всекидневие на участниците в програмата. Всички центрове за оценяване се провеждат онлайн в рамките на половин ден.

Когато стигнеш до този етап, ще получиш детайлни насоки.

Какви са критериите, по които оценяваме кандидатите

Постоянно учене

Търсим участници, които активно и постоянно се стремят да развият себе си и които предприемат конкретни действия, за да подобрят уменията си в ключови области.

Аналитични умения

Всеки учител се изправя пред предизвикателства ежедневно, затова е важно да умее да прави смислен и ориентиран към решения анализ на комплексни проблеми и да използва данни, на които да базира решенията си.

Работа в предизвикателна среда

Всеки участник в програмата на „Заедно в час“ се ангажира с преподаване на пълен работен ден в среда, предполагаща нетрадиционни ситуации, проблеми и предизвикателства, за поне две години.

Мотивация

Търсим хора, които познават, разбират и споделят визията на „Заедно в час“, вярват в потенциала на всяко дете, както и в подхода ни за подобряване на достъпа до качествено образование. 

Лидерство и влияние

За да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование, има нужда от хора, които не се колебаят да поемат инициатива, поемат отговорност за своите действия и резултатите от тях и намират съмишленици. 

Уважение, скромност и толерантност

Успешният участник в програмата уважава различията ан хората и се отнася непредубедено и със загриженост към житейските обстоятелства и гледната точка на всички, особено на необлагодетелствани общности и малцинства.

Организираност

Успешните участници умеят да определят приоритетите си, да планират времето си ефективно и целенасочено и винаги спазват крайни срокове.

Комуникативни умения

Търсим хора, които умеят да общуват ясно и ефективно, да слушат активно и внимателно, да адаптират стила си на общуване в различни ситуации и да се стремят да разберат отсрещната страна.

*„Заедно в час“ не допуска пряка или непряка дискриминация в процеса на подбор, основана на етнос, произход, пол, сексуална ориентация, раса, възраст, политически и религиозни убеждения, членуване в обществени организации и движения, семейно и материално положение.

Къде ще преподаваш

Ако бъдеш одобрен за програмата и потвърдиш участието си, ще имаш избор между налични позиции в училищата партньори спрямо твоите предпочитания и профил. Колкото по-рано потвърдиш участието си в програмата, толкова повече възможности за избор на позиция ще имаш. След като участникът избере училище, “Заедно в час” изпраща документите му към директора, с когото предстои интервю.

Работим в 21 региона в страната – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол.

Програмата на Заедно в час

Септември – април

Кандидатстване

1 месец

Преминаване през целия процес на кандидатстване

До юни

Въвеждащо обучение

2-3 дни

Посещение в класна стая, работилници, семинари.

Юли

Летен институт

3 седмици

Интензивно лятно обучение за подготовка за преподаване.

Август

Лятна академия

3 седмици

Практическа подготовка, първи учебни часове с ученици в училище.

От 15 септември

Преподаване в училище

2 години

Начало на преподаването в училище и допълнителни.

След 2-рата година

Професионално развитие

Различни възможности за допълнителна квалификация и кариерно ориентиране.

~ 1 месец

Преминаваш през целия процес на кандидатстване.

4 дни

Наблюдаваш часове на учители, посещаваш работилници и семинари спрямо свободното ти време.

3 седмици

Интензивно лятно обучение за подготовка за преподаване.

4 седмици

Практическа подготовка, първи учебни часове с ученици в училище.

2 години

Начало на преподаването в училище и допълнителни обучения.

Различни възможности за допълнителна квалификация и кариерно ориентиране.

Те намериха своята кауза със Заедно в час

Въпроси и отговори

Как да кандидатствам?

Като подадеш онлайн кандидатурата си през сайта ни до 25 ноември 2020 г. Регистрацията и попълването на формуляра за кандидатстване отнемат около 1 час, като ти препоръчваме да попълваш кандидатурата си през десктоп устройство. Целият процес на подбор, включително всички центрове за оценяване се провеждат онлайн.

Направи първата крачка към кандидатстването.

Задължително ли е да имам висше образование?

Да, към 1 септември 2021 г. е задължително да притежаваш диплома за завършено висше образование – минимум степен „бакалавър“, от български университет, акредитиран от Министерството на образованието и науката, или от чуждестранен университет, признат в Република България, с минимален среден успех 3.50/6.

А педагогическа квалификация?

Не е задължително. Ще придобиеш педагогическа правоспособност от наш партньорски университет безплатно за теб по време на програмата.

Къде ще преподавам?

Работим в училища в 21 региона в страната – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол.

Ако бъдеш одобрен за програмата и потвърдиш участието си, ще имаш избор между налични позиции в училищата партньори, от които можеш да избираш според своите предпочитания и профил. Колкото по-рано одобрените кандидати потвърдят участието си в програмата и колкото повече територилна гъвкавост имат, толкова по-голям е изборът на позиции. След като участникът избере училище, “Заедно в час” изпраща документите му към директора, с когото предстои интервю.

Какво представлява обучението преди началото на учебната година?

Летният институт е 6-7-седмично обучение на пълен работен ден и е задължителен за всички участници в програмата на “Заедно в час”. По време на института участниците развиват умения за ефективно ръководене на класната стая и преподаване, планиране на уроци, оценяване и анализ на резултатите на учениците. Първата част от обучението се организира извън София, а следващите три седмици преминават в преподаване на ученици в ежегодната Лятна академия на “Заедно в час” – в София. През 2020 г. Летният институт и академия се проведоха онлайн, заради пандемията от коронавирус и на този етап не можем да предвидим каква ще бъде ситуацията през лятото на 2021 г. Подробно описание на института можеш да намериш на страница “Програмата”.

“Заедно в час” поема всички разходи за периода на лятното обучение.

Работата в училище на пълен работен ден ли е?

Да. Участието в програмата на “Заедно в час” включва работа на пълен работен ден (и трудов договор) в училище партньор на организацията. Участниците не могат да са наети на трудов договор на друго място, както и на друг тип ангажимент, който не позволява сключването на трудов договор на 8-часов работен ден.

Какво заплащане ще получавам като учител?

Учителите се назначават на трудов договор спрямо действащото законодателство в училището, в което ще преподават. Ако нямате стаж в училище до този момент, ще бъдете назначени на минималната работна заплата за позицията “учител”, която от януари 2021 г. ще бъде 1260 лв. (брутна заплата). Учителите, които са в процес на придобиване на педагогическа правоспособност, могат да бъдат назначени на 80% от минималния праг до придобиване на професионалната квалификация. Възнагражденията могат да варират според училището, вашата квалификация, досегашния ви опит в сферата на образованието, класно ръководство и нормативната заетост. Училищата заплащат и допълнителни възнаграждения, като такива за облекло.

 

Финансови стимули от “Заедно в час”:

  • 1200 лв. за периода на задължителното лятно обучение (юли – август);
  • За участниците, които нямат учителска правоспособност или трябва да се преквалифицират, “Заедно в час” покрива семестриалните такси за обучението.

Какъв предмет мога да преподавам?

В общия случай участниците преподават предмет, който отговаря на специалността им от висшето образование. Ако специалността не се преподава в училище или в училищата няма свободни позиции за учители със съответната специалност, участниците могат да преподават чужд език (при минимум В2 ниво на владеене) или да се преквалифицират безплатно в начални учители.

“Заедно в час” търси приоритетно участници, които ще преподават математика, информатика, природни науки, английски език, както и в начален етап.