Няма да позволим в България да бъдат бити защитници на граждански права

Фондация Заедно в час остро осъжда нападението срещу Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, от 27 октомври 2016 година и се присъединява към позицията в негова подкрепа. Надяваме се извършителите да бъдат открити максимално бързо и да понесат съответната наказателна отговрност. Публикуваме пълния текст на позицията:

Празникът на народните будители е помрачен от посегателството срещу Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет.

В момент, в който политици от всички цветове произнасят клиширани слова за будителите, ние, представители на граждански организации припомняме, че днешните будители са в почти същото положение, в което често са попадали техните предци – гонени, очерняни, лишени от подкрепа. И все пак, има хора, които не се отказват да се борят за човешки права или права на природата, за социална справедливост, за толерантност.

В този контекст нападението над Красимир Кънев представлява изключително опасен прецедент, случил се на символно място – пред сградата на Народното събрание. Едва ли може да се смята, че това е случаен инцидент, при положение че от години се води негативна кампания срещу целия граждански сектор в България. С помощта на псевдомедии, наричани и медии-бухалки, бяха очернени не един или двама активисти и организации. Зад цялата стратегия на черния пиар прозира ясна цел – ако не можем да изчистим собствения си образ, да направим така, че всички да изглеждат еднакво лоши – да накараме хората да вярват, че “всички са маскари”.

Тази стратегия закономерно доведе до натрупването на агресия, което ескалира и премина от страниците и екраните към физическа разправа.

Използваме този специален ден – на народните будители, за да се обърнем към българските граждани и да им припомним, че те са тези, от които произтича цялата власт. Те трябва да изискат от институциите да вършат работата, за която са създадени, а ние, неправителствените организации, сме тук, за да помагаме в този процес. Никой сам, по отделно, не успява да бъде компетентен и активен по всички важни за обществото въпроси. Това е и причината да съществуват различни граждански организации, които помагат или оказват необходимия натиск върху властите. Във всички демократични и развити държави гражданският сектор е силен. В бедните държави и диктатурите той е слаб, а представителите му се преследват. България все повече се отдалечава от групата на демокрациите, за сметка на връщането към тоталитарните практики.

Посегателството над граждански деец е тест за силата ни да градим демократично общество. Ние ще издържим този тест, защото нямаме друг избор. Алтернативата е добре позната – несанкционираните хулителски кампании и агресивното повтаряне на лъжи и обиди, преминаващи в прояви на агресия на улицата, отличаващи се с цинизъм и безпардонност. Ще следват нови и нови посегателства, до изгонването и премахването на всички различни, до заглушаване на всички будни гласове.

Ние ще продължим да настояваме народните представители да изпълняват конституционните си задължения и реално да защитят достойнството на всеки български гражданин. Ние напомняме,че нашето общество е декларирало, в първите редове на Конституцията, че издига във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност, защото само граждани с достойнство могат да бъдат свободни.

Честит Ден на народните будители!

Позицията е подкрепена от:

Асоциация Родители;
Асоциация на европейските журналисти – България;
Български център за нестопанско право;
Български фонд за жените;
Георги Стойчев, изпълнителен директор „Институт Отворено общество – София“;
Горичка;
Гражданска платформа Move BG;
Инициатива Правосъдие за всеки;
Красимира Величкова, Български дарителски форум;
Национална мрежа за безопасен интернет;
Природозащитна коалиция “За да остане природа в България”;
Фондация Център за култура и дебат “Червената къща”;
Фондация “Приложни изследвания и комуникации”;
Фондация Time Heroes;
Фондация Заедно в час;
Център за Приобщаващо образование.

Подкрепа за Красимир Кънев може да изразите и чрез тази онлайн петиция.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.