По пътя на мечтите за младите програмисти

младите програмисти Даниел Василев с учителя си Емил Емилов

Понякога мечтаната професия и бъдещето са на една стипендия разстояние или как петима ученици се учиха да програмират безплатно с подкрепата на Logiscool и Заедно в час 

Данаил и неговият учител Емил Емилов от ОбУ “Неофит Рилски” в с. Дерманци

Знаете ли, защо 256-ия ден от годината се отбелязва за ден на програмиста? 256 (256 = 28) е максималният брой стойности, които може да се кодират с един байт (8 бита).

През високосните години този празник се отбелязва на 12 септември, а през невисокосните на 13 септември. Макар празникът да не се отбелязва официално в България, точно на този ден и преди началото на новата учебна година ви разказваме една история за мечтите на няколко деца да станат програмисти. Защото програмирането може и да е една от най-търсените професии в България в момента, но в същото време много ученици в цялата страна никога не получават възможност да открият какво означава програмиране и как самите те могат да станат програмисти.

“Когато бях малък ми беше интересно как се правят игри. Когато господинът (бел. ред. Емил Емилов, учител по английски и възпитаник на програма “Нов път в преподаването”) ми предложи да се включа в обучението ми стана доста интересно и се съгласих. Преди не се бях занимавал, това ми беше за първи път.”, разказва Даниел, който миналата година е ученик в 8 клас в Обединено училище „Неофит Рилски“ в с. Дерманци*.

Даниел е един от петимата стипендианти, на които през миналата година Logiscool подари обучения по програмиране, като част от партньорство с “Заедно в час” и успеха на учениците. За Дани програмирането е ново и вълнуващо и в края на обучението смело заявява, че в бъдеще иска да стане IT специалист.

Партньорство с мисия за бъдещето

“Мисията на Logiscool е да достигне до възможно най-много деца в България и да им предостави дигитално образование на световно ниво чрез преподаване на програмиране. В “Заедно в час” намерихме чудесен партньор, с който успяваме да разширим нашия обсег и да достигаме ефективно децата, които имат интерес към програмирането, но нямат възможността да си го позволят финансово”, разказва мотивацията зад стипендиите Ива Янкова, съосновател на Logiscool Bulgaria.

Училището по програмиране подкрепя работата на “Заедно в час” още от лятото на 2020 г., когато осигурява устройства за деца без такива в лятната академия, а също и с подкрепа на спортното събитие “Предизвикай се с кауза” през пролетта на 2021 г. 

Стипендиите обаче са най-важният акцент в съвместната работа на двете организации, чиито резултати са налице в края на обучението. Именно затова Logiscool иска да продължи инициативата и през следващите години да предостави още възможности на деца в неравностойно положение или от отдалечени места да научат повече за програмирането и да имат достъп до школите им. (Безплатен демо урок на Logiscool може да заявите тук)

Отзивите на обучителите

За Данаил обучителите от Logiscool споделят, че е дете с огромен потенциал в сферата на програмирането. “По време на обучението демонстрира солидно количество знания и умения, работи много старателно и концентрирано, както самостоятелно, така и с другите деца от групата си. Финалният му проект също е изключително добре направен и показа как той е успял да надгради знанията си и да развие себе си.”

Останалите четири момчета, които са стипендианти на програмата също се представят отлично. Виктор е от Плевен и подобно на Даниел също за първи път започва да се занимава с програмиране през стипендията и школата на Logiscool, това обаче не го спира да е едно от най-активните деца в своята група “Винаги вземаше участие по време на дискусии и не се притесняваше да изрази мнението си, задаваше много въпроси и даваше предложения за развитието на проектите. Вики умее да решава проблеми и би бил чудесно попълнение в един екип от истински програмисти. Определяме Виктор като дете с потенциал и много бихме се радвали да продължаваме да следим неговото развитие в нашите програми и в бъдеще. Неговият последен проект също беше доста изпипан”, споделят преките си впечатления обучителите на Logiscool.

Обучението

Школите на Logiscool се провеждат на живо в София и Пловдив и онлайн за деца от цялата страна. Именно онлайн обучението позволява на Дани и Вики да се включат в курсовете по програмиране, дори да живеят на стотици километри от центровете на школата. По време на курсовете децата минават през материала с своята собствена скорост, като всяко един от учениците е в група с негови връстници. 

Всички групи започват с развиването на основните понятия и концерти в програмирането като след това преминават към по-сложни логически и практически концепции. Различните възрастови групи минават с различна скорост през концепциите в програмирането, както и работят по различни проекти, които да подтикнат точно развиването на логическото мислене в децата. 

Всичко това го правим е с помощта на нашата собствена платформа Scoolcode, която е направена, за да помага и насърчава децата, да бъдат креативни и да създават уникални игри и програми. Допълнително към това, нашата платформа улеснява прехода от блоково програмиране към текстовото с javascript и phyton, което прави обучението изключително адаптивно и интуитивно. За учебните материали, уроците и темите на проектите се грижи екип от педагози (за да може уроците да са подготвени по най-добрия начин за всяка една възраст) както и ИТ специалисти, които се грижат примерите и темите, които учат децата, да са съвременни.”, споделя повече за обучението Ива Янкова.

Блиц интервю с учениците

Данаил със сертификат за стипендията на Logiscool

Накрая на тази статия ви представяме и двамата големи герои на текста Виктор и Даниел с кратки блиц интервюта за преживяването в школите и как виждат себе си след тях.

Oткога се интересуваш от програмиране?

Даниел: Когато бях малък ми беше интересно как се правят игри. Когато господинът ми предложи да се включа в обучението ми стана доста интересно и се съгласих. Преди не се бях занимавал, това ми беше за първи път.

Виктор: От когато ми предложиха да участвам в Logiscool.

Какво беше най-интересното в обученията на Logiscool?

Даниел: Като цяло всичко беше интересно. По интересните неща бяха, когато представях игри и quiz-oтговори на въпроси. 

Виктор: Да се науча как да програмирам.

Какво научи за изминалата година?

Даниел: През изминалата година се научих да работя с блокчета. Да правя яки игри. Да използвам променливи, сигнали и др. Работихме по различни проекти като как да правим движения; как да предавам един предмет от герой на друг герой със сигнали и др. 

Виктор: Как да програмирам с помагателни блокчета. Проекти за игри.

Обучението към Logiscool беше онлайн – как протича един урок?

Даниел: Един урок протича като започнем от определен час. След това ако сме имали домашно представяме домашното. После ни показват играта. Разработваме играта и госпожата/господина ни питат дали ни работи правилно играта. Ако не работи, споделяме екран и търсим проблема докато не го решим. 

Виктор: В 10:00 влизам в часа и от 10:00 до 11:30 учителят ни обяснява и ни помага да направим игра. 

С какво би искал да се занимаваш в бъдеще?

Даниел: В бъдеще бих искал да стана IT специалист. 

Виктор: Още не знам.


*Дългогодишен корпоративен партньор на “Заедно в час” в района на обл. Ловеч е Титан Златна Панега Цимент Ад, които по различни начини подкрепят учениците, учителите и възпитаниците на “Заедно в час”.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути