5 страхотни идеи за организиране на родителски срещи онлайн

Работа с родители Заедно в час
Работа с родители Заедно в час

Ефективната и навременна комуникация с родителите е неизменна част от положителното развитие на учениците в училище. Предизвикателствата на дистанционното обучение ни подтикнаха бързо да се научим да използваме технологиите в наша полза при провеждането на родителски срещи и ангажирането на родителите в учебния процес от разстояние. 

В тази статия ви даваме няколко практични съвета как да се възползвате от най-популярните технологии и онлайн платформи за обучение и при организация на родителските срещи. 

1.Анкети за обратна връзка 

Може да използвате инструменти за анкети като Google Forms или Microsoft Forms  и през тях да съберете предварително информация от родителите на всяко дете в класа. 

Иван Петров, учител по математика в ЧСУ “Българско школо” споделя, че изпраща анкети, с които събира впечатления и обратна връзка от родителите преди да организира родителска среща. По този начин добива представа за нагласите и темите, които вълнуват родителите. След това организира срещи онлайн – чрез  Google Meet или Zoom. 

Вижте подробни видео уроци как да използвате Google Forms тук.

2.Лесно добавяне на контакти през видео разговори с линк и позвъняване

Един от позитивите на онлайн платформите е възможността да се добавят контакти към организирана среща чрез позвъняване или включване през линк – лесно и удобно. Това позволява на преподаватели по различни предмети лесно да се включват в родителските срещи на класовете без да е необходимо да стоят за цялото време на срещата.

В Zoom платените планове позволяват и разделянето на видео разговора на части, което пък също е полезно при родителските срещи, ако има нужда да се изговорят отделни неща с по-малки групи учители и родители.

Любомира Досева, учител по математика в 71 СУ ,,Пейо Яворов”, Казичене, използва тази функция на MS Teams за организация на срещите с родители. Родителите влизат в платформата чрез профилите на децата, а останалите учители също имат възможност да се включат като участници чрез прозвъняването, когато дойде време за споделянето на тяхната обратна връзка.

3.Съобщения за напомняне

Някои от платформите за видео разговори предлагат и страхотната възможност за автоматични съобщения за напомняне, които са полезни при подсещане за провеждането на срещата и спестяват ръчното писане и изпращане на имейли.

Антоанета Канева, учител по математика и специални предмети от ПГ ,,Академик Петко Стайнов”, Казанлък, използва следното съобщение до родители: 

,,Мили родители, на дата:….. час:……. ще се проведе онлайн родителска среща на този линк:…. . За да се включите, ви е необходимо устройство с интернет. Няма нужда от камера, но е препоръчително да си набавите микрофон, ако устройството ви няма вграден, за да можете да задавате въпроси. Още веднъж, линкът за конферентна връзка е…”

След публикуването на това съобщение с напомняне в електронния дневник, за срещата използва платформата Zoom.

4.Viber комуникация по групи

Viber групите могат да се ефективен начин за бърза и навременна комуникация с родителите. Платформата е много популярна и ползвана масово в ежедневието на родителите, което е гаранция за успех, за да не пропуснат вашето съобщение. 

Красимира Кирова, учител по английски език от 159 ОУ ,,Васил Левски”, София, споделя, че всеки класен ръководител има група на родителите си във Viber. Когато предстои родителска среща, изпращат съобщение в групата с дата, час и инструкции за включване в разговора. 

Красимира споделя още, че групата е полезна за бързи отговори на въпроси, споделяне на важна информация, която достига значително по-бързо до родителите. Функцията за анкета в приложението също е полезна за събиране на обратна връзка, споделяне на очаквания и даване на предложения за подобряването на процеса на дистанционно обучение.

Важно е обаче да се грижите да модерирате добре групата, за да не става твърде дълга комуникацията и да се отклонява в персонални питанки. Тогава е по-добре да превключите на лични съобщения с конкретния родител и да спестите СПАМ-а на останалите. В противен случай рискувате да заглушат групата и съвсем да изпуснете конкретни родители от своята комуникация. 

5.Google Sites за важна информация, чести въпроси и отговори и онлайн справочник

Google Sites предлага възможност за лесно създаване на сайтове, които са удобни да съберат важна информация, често задавани въпроси и техните отговори и други актуална информация, която е важна и за учениците и за родителите. Може да насочвате родителите към този сайт за всички важни теми и да обобщавате решенията от вече проведени родителски срещи, да качвате записи или да публикувате новини. Ако решите може да включите и самите ученици в поддръжката и обновяването му. Повече как да ползвате платформата вижте тук.

Още технологични идеи за ангажиране на родителите вижте тук. А в prepodavame.bg ще намерите още съвети за ефективната комуникация с родители в специална секция.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути