Ученичката Наталия Иванова: Прекрасно е да имаш учители, които те разбират

Наталия при дипломирането си в края на 12 клас и снимки с Виолета Тасева през годините

Историите на учениците

Годината е 2013-а. Наталия Иванова е ученичка в 5. клас в ОбУ „Неофит Рилски“ в родното ѝ село Дерманци, Община Луковит. Училището е сред първите партньори на „Заедно в час” в региона и работи с фондацията до днес. С началото на новата учебна година Наталия разбира, че класен ръководител и учител по български език и литература ще ѝ бъде млада учителка, която тъкмо е постъпила на работа в училището.

Тогава петокласничката изобщо не подозира, че през следващите две години ще изгради топла връзка с Виолета Тасева, учителка по програма „Нов път в преподаването“ на фондация „Заедно в час“, която ще просъществува дори след като младата учителка си тръгне от Дерманци.

Когато ученикът и учителят се вдъхновяват взаимно

„Може би най-големият плюс на досега ми до учители на „Заедно в час“ е, че се научих да вярвам повече в себе си. Показваха ни, че всеки има шанс да се развива, че всеки може. Не казвам, че специалистите в нашето село са по-малко компетентни, но с Виолета Тасева и други представители на „Заедно в час“ сме имали доста приятни часове и можем да кажем, че са ни разбирали, помагаха ни да се чувстваме добре като ученици“, спомня си Наталия, която в момента следва „Неформално образование“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Наталия по време на Конференция за успеха на всяко дете, организирана от Заедно в час през 2013 г.

Виолета, от своя страна, е щастлива, че е имала възможността да работи с ученици като Наталия. Любопитството и инициативността на Наталия облекчават приспособяването на Виолета към новата среда в Дерманци. Тя пристига там в края на лятото на 2013 г. след интензивното обучение, през което преминават новите участници в програмата „Нов път в преподаването“ преди да влязат в класните стаи.

„Наталия винаги е имала много ентусиазъм да се занимава с нови неща. Когато нещо се предложи, тя изявяваше желание да се включи в него, което доведе до това, че участваше във всички възможни състезания, проекти, извънкласни дейности в училище – не само при мен, а и при другите колеги“, казва Виолета.

Наталия обича часовете по български език и литература. А Виолета се възхищава на нейния стремеж към самоусъвършенстване, гарниран с много труд и постоянство.

Виолета и Наталия по време на събитие на “Училищни чудеса” през 2017 г.

 „Имаше едно съчинение, за което бях казала на учениците, че могат да си оправят оценката, ако видят коментарите ми, интегират ги и ми го дадат отново. И Наталия няколко пъти преправя това съчинение. Не се отказваше, не я хващаше мързел, искаше просто да го направи възможно най-добро“, казва Виолета, която се включва в програмата на „Заедно в час“, защото от личен опит знае как доброто образование и вярата на учителя в способностите на учениците могат да променят живота им в положителна посока.

Ученето като обмен на идеи в подкрепяща среда

След като преподава две години в Дерманци, Виолета се връща в София, но продължава да подкрепя ученици от региона на Луковит и Ябланица в рамките на „Училищни чудеса“. Проектът стартира през 2013 г. по инициатива на Виолета и още няколко учителки от програмата „Нов път в преподаването“ като серия от междуучилищни събития, но с времето прераства в две отделни програми: „Старт в кариерата“ (за кариерно ориентиране на ученици в 11. или 12. клас) и „Лидерска програма“ (за насърчаване на ученици да търсят решения на проблеми в своите населени места). 

Като част от „Училищни чудеса“ години по-късно Виолета подкрепя Наталия в ролята на ментор по програма „Старт в кариерата“. Свързва я с представители на различни професии, които споделят своя опит в желанието си да ѝ помогнат да се ориентира в кариеререн план. Свързва я и с майка си, също учителка, която дава допълнителни онлайн уроци по български език и литература на Наталия като част от подготовката ѝ за кандидатстване в университет в 12. клас, когато тя учи в Професионалната гимназия по селско стопанство в Луковит.

Наталия с други ученици, учители и екипа на фондация “Заедно в час” по време на Глобалната конференция на teach For All в България през 2016 г.

Интензивната подготовка по български и литература и също толкова интензивното участие на Наталия в разнообразни извънкласни дейности, в това число и първото издание на Лятна лидерска академия „От нас зависи“ през 2016 г. и глобалната конференция на Teach For All в България през същата година, засилват интереса ѝ към образователната сфера. Макар че следва „Неформално образование“ от едва два месеца, Наталия вече вижда припокриване между това, което учи, и това, което преди години е видяла като подход от страна на учителите в програмата на „Заедно в час“. 

„Може би неформалното образование е точно това, което учителите на „Заедно в час“ използват в работата си. Всъщност в часовете сме си говорили за програмата на фондацията, за това колко популярно става неформалното образование в страната ни и че тези методи трябва така да се съчетаят с формалното образование, че всички деца да разбират материала“, обяснява Наталия, която обмисля в бъдеще да специализира начална и детска педагогика, защото иска да работи с по-малки деца.

Освен че е удовлетворена от качеството на обучението по специалността, Наталия има още един повод за радост, който ѝ напомня за свободното общуване и изграденото доверие с учителите от програмата на „Заедно в час“.

Наталия в края на Лятна лидерска академия в Копривщица с останалите участници и организиаторите – учители и възпитаници на програма “Нов път в преподаването” през 2016 г.

„Очаквах, че когато отида в университет, ще е невъзможно да сме толкова близко до преподавателите, но в нашия факултет е точно обратното – преподавателите ни разбират, помагат ни. Чувствам се така, сякаш отново съм в училище и ми преподават хора, с които мога да си говоря съвсем спокойно.“


Дългогодишен корпоративен партньор на “Заедно в час” в област Ловеч още от 2013 г. е Титан Златна Панега Цимент АД, които подкрепят работата на учители и възпитаници в региона по разнообразни начини.

ОбУ „Неофит Рилски“ в село Дерманци, Община Луковит, е сред първите училища партньори на „Заедно в час” в региона и работи с учители и възпитаници от програма “Нов път в преподаването” до днес.


Вие също може да помогнете успеха на учениците.

Дарете и ни помогнете да достигаме до повече училища и учители в цялата страна и да ги подкрепяме да осигуряват качествено образование на всяко дете в България!

Подкрепете ни и като корпоративен партньор, разгледайте разнообразните възможности тук или ни пишете на development@zaednovchas.bg

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути