Ученици от седем училища в Северозапада развиваха заедно умения за успех

19 ученици от седем училища от населените места Враца, Козлодуй, Лом, Хърлец, Търнава и Бутан се включиха в първото съвместно събитие, организирано от учители по програма Заедно в час от обл. Враца и обл. Монтана. В рамките на три дни, от 1. до 3. декември, във врачанското село Очиндол и хижа “Младежки еко лагер” учениците имаха възможност да се включат в разнообразни работилници и активности, с чиято помощ да надградят и развият своите умения за комуникация, както и да повишат мотивацията си за учене. Специален гост беше старши експертът по български език и литература от Регионално управление на образованието – Враца, Соня Дамянова.

Събитието има амбицията да постави началото на серия от подобни инициативи в региона на Северезапада. Тяхната цел е да мотивират учениците​ от различни общности и населени места да работят заедно, да се подкрепят взаимно и да развиват важни умения и нагласи за бъдещето им професионално и личностно развитие.

За събитието в Очиндол учениците от шестте населени места бяха подготвили пет работилници и две презентации, с чиято помощ обучаваха своите връстници и предаваха умения и знания, развити през изминалата учебна година заедно със своите учители.

Какво споделиха учениците

По време на работилниците учениците от СУ “Христо Ботев” в с. Бутан споделиха своя опит как се организира ефективна доброволческа акция и клуб на доброволците. Техните връстници от ПГХЗ “Дмитрий И. Менделеев” в Лом обучиха останалите ученици как да правят анализ на историческа личност, докато по-малките ученици от ОУ “Васил Априлов” в с. Хърлец показаха как се извежда и синтезира важна информация през представянето на биографията на Иван Вазов. Петокласниците от ОУ “Христо Ботев” в Търнава разказаха как се организира състезание по езикова грамотност, а учениците от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” във Враца споделиха идеи как всеки да си изработи забавен и мотивиращ “учебникоразделител”. Васил Красимиров от ПТГ “Никола Й. Вапцаров” във Враца представи полезна информация за подготвката и изнасянето на ефективна мултимедийна презентация, а Пепи Иванов от СУ “Христо Ботев” в Козлодуй засегна актуалната тема за агресията в училище и сподели съвети как всеки може да помогне за намаляването й. През трите дни учениците имаха възможност да се включат и в специална работилница за готвене, разнообразни игри и разходки в местността на Врачанския Балкан.

“Смятаме, че с организацията на това събитие правим малката стъпка, която да доведе до голямата промяна в региона. А тя тръгва от едни осъзнати, отговорни към своето развитие и към обществото ученици, които да вдъхновяват и хората около тях. ​Фокус на първата ни среща бяха комуникационните умения и нагласата “Аз мога!”, а основна цел  на събитието е учениците да развият и затвърдят своите лидерски умения. Очакваме именно децата да бъдат инициатори и организатори на следващите събития,” споделя Невяна Теодосиева, организатор на събитието и учител по български език и литература в с. Хърлец, обл. Враца.

Организатори на събитието в Очиндол са учителите и възпитаниците по програма Заедно в час Невяна Теодосиева, Ралица Матеева, Мария Веласкес, Кристина Тодорова, Янко Морунов, Емилиян Кадийски, Рубен Божилов и Боян Кацаров. Инициативата се осъществява безплатно за учениците с подкрепата на община Козлодуй, млечни продукти “Зоров 97” Враца, сладкарска къща “Кампино”, магазин “Зорница” – Козлодуй, Красен Кръстев и Драгомир Маринов.

Заедно в Северозапада

В областите Монтана и Враца програма Заедно в час работи от септември 2016 г. Мисията на организацията е осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. В момента в двата региона Монтана и Враца преподават общо 12 учители в 9 училища. В цялата страна през учебната 2017/2018 г. участниците в програмата са повече от 170 и преподават в 12 региона на страната. Вече завършилите възпитаници са 163 души, мнозинството от които остават активно ангажирани в сферата на образованието и се развиват в различни кариерни пътеки – училищно лидерство, социално предприемачество, публични политики и др.

В момента е активна новата кампания за кандидатстване за програмата, като всички желаещи могат да научат подробности на сайта на Заедно в час.

Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути