5 подкаста, които да изслушате това лято, ако сте учител

Знаете ли какво е подкаст? Нещо като радио предаване, което може да слушате когато пожелаете през смарт телефон, компютър или друго устройство. Последно време подкастите и в България придобиват все по-голяма популярност, затова и в летните препоръки за учители включваме няколко любими подкаста на нашия екип, с които да се запалите и вие по аудио форматите, а защо не и наесен да направите собствен подкаст с учениците. 

Най-лесният начин да слушате подкасти е през телефон. За целта е необходимо да изтеглите специално приложение (или да откриете приложението за подкасти на вашата операционна система), а след това да потърсите теми, подкасти и още. 

Градски детектив

Градски детектив” е документален подкаст за градски истории – архитектура, културна история, митове и легенди. Първи сезон е посветен изцяло на незнайни софийски истории, във втори сезон пък надникваме и във вълнуващи истории извън столицата. Водещи са две страхотни млади журналистки – Яна Пункина и Анна Благова. Подкастът ще се хареса на всички, които обичат любопитни и не много познати факти от историята, пътувания в миналото и интелигентна, съвременна журналистика.

Подкастът може да се слуша онлайн, както и в платформите Spotify, Apple Podcasts – за iOS и Google Podcasts  за Android, както и в много други платформи за подкасти.

За Учителите 

За учителите” е подкаста на приятелите ни от сайта znam.be. В него приятелски и много откровено учители от цялата страна разказват за работата си, споделят добри практики и какво ги мотивира всеки ден да се изправят пред учениците. Тази пролет направихме няколко съвместни епизода, в които гостуват учители и хора от екипа на “Заедно в час”, но определено сме сигурни, че и в останалите епизоди ще намерите вълнуващи истории, които да ви провокират да експериментирате повече в класната стая или да си откраднете нова практика. 

Подкастът може да се слуша онлайн, както и в платформите Soundclould, Spotify, Apple Podcasts – за iOS и Google Podcasts за Android.

Голям да пораснеш

Голям да пораснеше подкастът на психоложката Мадлен Алгафари, създаден специално за българския Storytel (страхотна платформа за аудиокниги, която също горещо препоръчваме, ако обичате да четете и с ушите си). Подкастът е само седем епизода по около 30 мин. всеки, но в него може да чуете изключително ценни и интересни теми, за които сме сигурни, че се замисляте ежедневно. Подкастът засяга теми като емоционалната интелигентност, родителските грешки, агресията, успешните партньорски взаимоотношения и др., като дава цененни понятия и теории от психологията и психотерапията. Подкастът ще е ценен на учителите, защото дава много от първопричините за поведения, които срещаме в класните стаи, а от тук и възможност за преосмисляне на нашите собствени възможности за порастване и помагане на учениците да израстнат здрави и уверени личности.

Подкастът може да се слуша в Storytel. Платформата има безплатен тестови период, в който препоръчваме да тествате и други аудио книги.

Подкастите на Ratio

Екипът на Ratio, които са изключително вдъхновяващи млади хора, вдъхновени от всички аспекти на науката правят не един, а няколко подкаста на различни теми. Всичките много интересни и със свой собствен любопитен чар. Сред техните подкасти има седмичния Ratio Weekly, специалните интервюта в Ratio Interviews, философско-научния Vox Nihili, както и по-артистичния Inter Alia, който обхваща проблемите на обществото, културата и изкуството. Епизодите са на български и английски, според гостите.

Подкастът може да се слуша онлайн, както и в платформите Soundclould, Spotify, Stitcher, Apple Podcasts – за iOS и Google Podcasts за Android.

Свободно падане

“Свободно падане” е подкастът на актрисата и певица Лили Гелева. Талантлива и интелигентна с изключително нежен глас Лили и нейният подкаст са точно това лятно изживяване, което ще ви помогне да изживеете лятото си с истинско усещане за спокойствие и пълнота. Тя ще ви поведе по теми, за които в училищното ежедневие не остава много време, но пък помагат да се почувствате много добре и да се заредите истински за септемврийските емоции. Темите варират много – от това как да подобрим хранителните си навици до що е то щастието, а някои са дори музикални поздрави като този. 

Подкастът може да се слуша онлайн, както и в платформите Soundclould, Spotify, Apple Podcasts – за iOS и Google Podcasts за Android и Deezer.

Вие имате ли други препоръки за подкасти?


Прочетете още летните ни препоръките ни за книги и четива през лятото за учители.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.