В НАЧАЛОТО НА ЕДНА МЕЧТА

Вдъхновени от успеха на образователния модел на Teach For All през 2010 г. екипът на фондация „Америка за България” иниицира създаването на „Заедно в час”. В този момент идеята за организацията съществува само като мечта, в която вярват малцина. “Америка за България” привлича Евгения Пеева, която в този момент има успешна кариера чужбина, да се върне в България и да оглави новата организация и да сформира първоначалния екип на “Заедно в час”.

Оттогава до днес „Америка за България” осигурява основната финансова подкрепа за работата на организацията и участниците в програмата й, за да могат те да се развиват с устойчиво въздействие във времето. Близо 10 години по-късно мечтата “Заедно в час” е една от ключовите образователни организации в страната.

На тази страница разказваме повече за различните аспекти на партньорството си с фондация “Америка за България” и другите проекти, които фондацията подкрепя в България.

ЗАЩО АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ ЗАЕДНО В ЧАС

„Образованието е основна ценност и обща отговорност – на всеки един, на обществото, на бизнеса, на държавата. Фондация „Америка за България“ работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната, както и за подобряване на качеството на българското образование и издигането на престижа на учителската професия. За нас това означава да подкрепяме преподавателите в усилието им да подготвят младите хора за професиите на бъдещето. От създаването си през 2009 година досега Фондация „Америка за България“ е инвестирала над 110 милиона долара в подкрепа на българското образование. Щастливи сме, че „Заедно в час“ се превърна в символ на мисията един ден всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо кое училище посещава, в кое населено място живее и какви са финансовите възможности на неговите родители.“

Нанси Шилър, президент на фондация “Америка за България”

ЗАЕДНО ЗА ПО-КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

Съвместни инициативи, партньорства и сътрудничество с проекти от
общността на фондация “Америка за България”

“Заедно в час” беше един от организаторите на най-големия образователен форум в България през есента на 2018 г. Форум “Образование: За бъдеще”. Събитието обединява много от образователните събития, които организациите последните години традиционно организират на тема образование, за да даде максимална добавена стойност и възможност за професионално надграждане на професионалистите в образователната сфера.

Фондация “Америка за България” беше сред основните инициатори и организатори на събитието.

Представители на екипа на “Заедно в час” и възпитаници на програмата активно участват в различни обучения и срещи на Академия за лидери в образованието на фондация “Америка за България”.

През 2018 г. трима възпитаници на “Заедно в час” са стипендианти на програми на Тръста за социална алтернатива. Стипендианти на програмата Тръста са били общо 8 възпитаници на програмата през годините. Освен това двама възпитаници на “Заедно в час” са част в екипа на Тръста за социална алтернатива. Една от тях – Альона Денякина, също е лице на кампанията за привличане на нови участници през 2018-2019 г. и обучител в проекта FIERST. През 2018 г. Мая Стоянова-Уорнер, възпитачничка на “Заедно в час”, участва в превеждането на книгата “Преподаване с мисъл за бедността”, издадена от Тръста.

Ученици от осем училища партньори на “Заедно в час” се включват в състезанията по творческо писане на английски на Corplus, а ученици от 15 училища партньори участват в състезанията Spelling Bee през 2018 г. Членове на екипа на “Заедно в час” също регулярно доброволстват като жури в състезанията по творческо писане.

Двама възпитаници на “Заедно в час” в момента преподават в Американския колеж в София. Евгения Пеева и Траян Траянов от екипа на организацията са част от борда на настоятелите в колежа. Партньорството между “Заедно в час” и Американския колеж включва и осъществяване на хоспитирания и наблюдения на часове в колежа на новите участници в програмата по време на тяхното предварително обучение. Регулярно възпитаници и ученици в колежа преминават през стажантски позиции в екипа на “Заедно в час”.

Учители и училища партньори на “Заедно в час” участват в проекти на Центъра за приобщаващо образование. Участници в програмата през годините са споделяли свои добри практики за приобщаване през платформата priobshti.se. Един възпитаник на “Заедно в час” работи като част от екипа на Център за приобщаващо образование.

Пилотният епизод на “Мини машини” беше прожектиран предпремиерно на ученици от три училища партньори на “Заедно в час”, за да споделят своите впечатления и да помогнат за по-ефективното завършване останалите серии.

Участници и възпитаници на “Заедно в час” активно използват платформата, за да развиват култура на доброволчество в учениците. Няколко от тях имат създадени ученически доброволчески клубове. През 2018 г. инициативата “Училищни чудеса“, създадена от възпитаници на “Заедно в час” получи една от наградите за доброволчество  на TimeHeroes.

Организацията “Враца Софтуер общество”, създадена от възпитаника на програма “Заедно в час” Емилиян Кадийски е един от проектите, които фондация “Америка за България” подкрепя активно в област Враца.

“Заедно в час” подкрепя серията предавания “Митове за образованието” по Дарик Радио с участие в избирането на темите, предложения за гости, споделяне на експертиза и опит по различни образователни теми, заедно с други водещи организации.

В своята работа “Заедно в час” непрекъснато си партнира и с други организации от общността на фондация “Америка за България”, за да предоставя разнообразни възможности на своите участници, учениците и училищата партньори.

Сред организациите, с които поддържаме активна комуникация и търсим възможности за взаимодействие са още:

ПОДКРЕПА ЗА СЪБИТИЯ И ГОСТУВАНЕ В КЛАСНИ СТАИ

Президентът на фондация "Америка за България" по време на откриването на Лятна академия 2018
Изпълнителният директор на фондация "Америка за България" Десислава Тальокова по време на Благотворителния търг на звездите през 2018 г.

Повече за дейността и образователните проекти, които фондация “Америка за България” подкрепя, може да научите на нейния сайт.

Ако примерите за партньорството ни с фондация “Америка за България” са ви вдъхновили и искате и вие да станете наш партньор или съмишленик, разгледайте възможностите да ни подкрепите тук или се свържете се с нашия екип на development@zaednovchas.bg.