Сурвакарчета от община Борован отбелязаха Василица и в офиса на Заедно в час

На 14-ти януари ромите празнуват Нова година или Василица. Според легендата на тази дата свети Васил построява моста към новия живот на ромите.

Ден след празника в офиса на Заедно в час гостуваха ученици от основните училища „Св. Св. Кирил и Методий“, село Малорад, общ. Борован, и „Отец Паисий“ село Борован заедно с техните учители. Те гостуваха на организацията по инициативата и с подкрепата на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, чиято пък цел е да изградят мост на толерантност между различните етноси в България.

За екипа на Заедно в час децата от трети и пети клас бяха подготвили специална програма с възстановка на легендата за св. Васил, танци и наричания по традициите на ромския и българския фолклор. Със сурвакане за здраве и берекет те заредиха екипа с позитивна енергия, която допринесе за празнично начало на седмицата. На екипа сурвакарчетата подариха също и изработени от тях кукли от хартия с герои от приказката „Дядо вади ряпа”. Посланието на подаръка беше обвързано с мисията на Заедно в час – така както героите заедно дърпат ряпата, да продължаваме да работим за издърпването на “голямата ряпа” на образователната система в България.

Преди да продължат към следващата си спирка, децата и техните възпитатели се снимаха с екипа на Заедно в час и се почерпиха със сладки и соленки.

Амалипе” е дългогодишен партньор на Заедно в час в мисията за осигуряване достъп до качествено образование. Организацията е единствената неправителствена организация в България, която участва в работата на Европейската ромска платформа и подкрепя равноправното интегриране на ромите в българското общество. Иницативата с гостуване в различни организации, институции и фирми за празника е част от национална кампания на Център „Амалипе“, общностни центрове и училища от цяла България, чиято цел е отбелязване и популяризиране на празника Василица – Ромската Нова година.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.