На 5 април 2021 г. завърши приема на единайстия випуск учители в програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”, а от есента на 2021 г. очакваме да стартираме следващата кампания по прием на кандидатури.

Следете най-новото от нас в социалните мрежи

За новите участници в програмата предстоят вълнуващи моменти като лятното обучение, което включва теоретична подготовка и практическа работа с ученици в Лятната академия. А от 15 септември 2021 г. ще започнат работа като учители в 20 области на страната. Преживейте всички събития заедно с нас и новите учители като ни следите в социалните мрежи.

Ще продължим да поддържаме връзка, като Ви изпращаме нашия редовен бюлетин с новости и интересни моменти около “Заедно в час”. Ако имате въпроси или искате да се свържете с нас, може да ни пишете на apply@zaednovchas.bg.

Въпроси и отговори

Кога започва подборът на участници за 2022 година?

Традиционно започваме кампанията за прием на участници през есента след началото на учебната година. Следете имейла си и профилите на “Заедно в час” в социалните мрежи, за да не пропуснете срока за кандидатстване.

Какви стъпките в процеса на подбор?

Първата е да завършите онлайн кандидатурата си. Следващата стъпка е “Дистанционно интервю”, а последната е “Център за оценяване”. Проверявайте имейла си редовно, тъй като на него ще получавате важна информация и инструкции за всеки от етапите.

Задължително ли е да имам висше образование?

Да, към 1 септември 2022 г. е задължително да притежавате диплома за завършено висше образование – минимум степен „бакалавър“, от български университет, акредитиран от Министерството на образованието и науката, или от чуждестранен университет, признат в Република България, с минимален среден успех 3.50/6.

А педагогическа квалификация?

Не е задължително. Можете да придобиете педагогическа правоспособност от наш партньорски университет по време на програмата.

Какъв предмет мога да преподавам?

В общия случай участниците преподават предмет, който отговаря на специалността им от висшето образование. Ако специалността не се преподава в училище или в училищата няма свободни позиции за учители със съответната специалност, участниците могат да преподават чужд език (при минимум В2 ниво на владеене) или да се преквалифицират безплатно в начални учители.

“Заедно в час” търси приоритетно участници, които ще преподават математика, информатика, природни науки, английски език, както и в начален етап.

Какво представлява обучението преди началото на учебната година?

Летният институт представлява 7-седмично обучение на всички участници в програмата на “Заедно в час”. По време на института участниците развиват умения за ефективно ръководене на класната стая и преподаване, планиране на уроци, оценяване и анализ на резултатите на учениците. Първата част от обучението теоретично, а следващите три седмици преминават в преподаване на ученици в ежегодната Лятна академия на “Заедно в час”. Подробно описание на института можеш да намериш на страница “Програмата”.

“Заедно в час” поема всички разходи за периода на лятното обучение.

Работата в училище на пълен работен ден ли е?

Да. Участието в програмата на “Заедно в час” включва работа на пълен работен ден (и трудов договор) в училище партньор на организацията. Участниците не могат да са наети на трудов договор на друго място, както и на друг тип ангажимент, който не позволява сключването на трудов договор на 8-часов работен ден.

Какво заплащане ще получавам като учител?

Учителите се назначават на трудов договор спрямо действащото законодателство в училището, в което ще преподават. Ако нямате стаж в училище до този момент, ще бъдете назначени на минималната работна заплата за позицията “учител”, която от януари 2021 г. е 1260 лв. (брутна заплата). Учителите, които са в процес на придобиване на педагогическа правоспособност, могат да бъдат назначени на 80% от минималния праг до придобиване на професионалната квалификация. Възнагражденията могат да варират според училището, вашата квалификация, досегашния ви опит в сферата на образованието, класно ръководство и нормативната заетост. Училищата заплащат и допълнителни възнаграждения, като такива за облекло.