Полезни инструменти за задачи, следене на времето и календари за учители

Замисляли ли сте се как бабите ни си спомнят в големи подробности много неща от своя живот – в пълен детайл, без да са записвали нищо, години след съответните събития. Днес ние разчитаме на най-разнообразни инструменти, за да “не забравим” и “не пропуснем” важните моменти – в работата и живота си. В тази публикация събираме няколко инструмента, които могат значително да помогнат на учителите при планирането на времето. Разбира се, всеки един от тези инструменти изисква време за адаптация и е полезен единствено, ако го напаснете към вашите цели и приоритети, свързани с планиране на времето, затова ви насърчаваме да ги тествате и да изберете онези, които са най-подходящи за вас.

  1. Онлайн календар

Тук има разнообразни възможности (Google Calendar (безплатен), Outlook (безплатен за потребители на Office 365), Apple Calendar (безплатен за apple устройства), Zoho calendar (безплатен) и други). 

Ние в “Заедно в час” сме пристрастни, защото от години използваме инструментите на Google и Google Calendar е основна част от оперативната работа. Ако училището използва Google като платформа за преподаване в облака ще имате допълнителни възможности за колаборация, напасване на календари с колеги и всякакви други екстри. Тук колегите от prepodavame.bg подробно са разказали как се ползва календара и как може да го ползвате.

Примерен онлайн календар с разделение на цветове за отделни приоритети и задачи
  1. Следене на времето за отделни задачи

Toggl – e полезен инструмент, с който може да засичате колко време отделяте на точно определена задача. Позволява да сложите бутон в браузъра си и лесно да засичате до минути и секунди. Този инструмент е особено полезен при анализ на това как прекарвате времето си. Изисква повече време за създаване на навик за ползване, ако искате да го ползвате регулярно. Полезно е също, ако ви се налага да бюджетирате работата си на час – работа по проекти или определени задачи извън основните ви задължения.

  1. Списъци със задачи

Eдин от най-старите, лесни, но затова пък най-ефективни инструменти за следене на времето и задачите са списъците със задачи. За тях може да ползвате както обикновен тефтер, така и онлайн инструменти. Удобен инструмент е todoist с безплатна основна версия (има и прилжение за смарт телефон). Позволява да категоризирате задачите и да слагате подзадачи, изчистен и интуитивен интерфейс, който не ви разсейва допълнително. Tasks, които може да отмятате като свършение има и в Google Calendar и една от най-удобните функции е, че ако ползвате имейл на Gmail директно можете да сложите определен имейл като task/задача в календара.

Други приложения за следене и организиране на задачи, които може да ползвате са evernote, Zenkit To Do.

  1. Старият любим тефтер, но с нови идеи
Така изглежда легендата на bullet journal-a на автора на този текст 🙂

Колкото и технологиите да влизат в ежедневието ни, понякога аналоговата алтернатива остава много по-ефективна. Ако сте свикнали да организирате работата си като учители на хартия с тефтер, вероятно ще ви е по-трудно да прехвърлите всичко онлайн, но не е и необходимо. Една добра идея обаче е да обновите тефтера си със задачи с някои трикове от т.нар bullet journal (дневник с точки). Bullet journal e система на описване на задачите, целите и тяхното проследяване, която подобрява продуктивността и дава много по-ясен ориентир на записките. Bullet journal не разчита на готови шаблони и лесно всеки може да го модифицира според своите нужди и желания. Освен всичко друго работата по него е и доста терапевтична и позволява да проявите креативност в оформянето на страниците и отделните периоди. 

Ето и няколко основни правила:

  • В началото на тефтера имате индекс, който указва как да се ориентирате в записките. В тефтера може да направите собствени страници за конкретни цели – годишни или месечни. Всеки месец също има свой индекс.
  • След това следват пространствата за всеки ден, подобно на обикновен планер или календар. За всеки тип задача обаче имате специална легенда. Когато записвате определена задача я отбелязвате със съответния знак, така че да се ориентирате. Те може да са различни за среща, идея, задача, която трябва да свършите, отложена задача и пр. 

Най-удобни bullet journal са тефтерите с точки, защото позволяват лесно изобразяване на знаците и по-прилежно подреждане на редовете (Не случайно направихме точно такива тефтерите на “Заедно в час”).

Повече за системата на bullet journal може да прочетете тук (на английски).

В интернет има и страшно много идеи за специални страници, тракери и следене на разнообразни неща в красиви визуални форми. Знаем, че във всеки един учител се крие по един творец, затова и вярваме, че ще ви вдъхновят. Вижте няколко такива примера в галерията по-долу.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути