5 причини защо учене през лятото е добра идея за учениците

С наближаването края на учебната година идва и така жадуваната от учениците лятната ваканция. Летните месеци са заслужено време за почивка и за учениците и за учителите, но един от големите митове, които битуват около този период е, че ученето през лятото трябва да бъде на пауза. 

Ученето обаче не е просто ходене на училище, писане на домашни, четене на уроци. Ученето е начинът, по който всички ние, без значение от възрастта, порастваме и се развиваме като като личности и професионалисти. Лятото е време за игри, но и за откриване на нови интереси, за нови приятелства и опознаване на сфери, за които през учебната година понякога не остава време. 

В този текст събираме 5 причини защо ученето през лятото е добра идея за всички ученици.

Не забравяйте, че в момента тече и записването за Лятната академия на “Заедно в час” за 2021. Тя ще се проведе онлайн от 26 юли до 12 август и е достъпна е за деца от цялата страна и чужбина безплатно!

1. Плавен преход между двете учебни години и по-малко стрес

Според различни международни проучвания учениците най-много изостават и губят ритъм за учене през лятото. С дългата ваканция в България това е фактор, който не бива да пренебрегват и родителите и учениците. Последната година беше трудна и несигурна за много ученици, а летните занимания могат да са от голяма полза за наваксване на знания или за подготовка за новата учебна година. Особено ценни са за ученици, на които им предстоят важни изпити, защото ще помогнат по-леко и без стрес да минат през предизвикателствата. С учене дори само за 2-3 часа на ден децата могат да поддържат знанията си и дори да открият любопитни и интересни теми, за които не е останало време през учебната година. Академията на “Заедно в час” също е организирана така, че всяко дете да може да изгради своя собствен баланс – освен сутрешните часове по желание има и възможност за допълнителни задачи и занимания като писане на онлайн вестник, водене на клубове по интереси и работа по проекти. В допълнение родителите още при записване могат да изберат класа на детето и така да акцентират върху затвърждаване на знания или подготовка за товата учебна година.

2. Нови интереси и нови умения 

Ученето през лятото е полезно, защото помага на децата да открият повече и по-интересни теми, свързани не само със задължителния учебен материал. Летните занимания не е нужно да се придържат към строго определена програма, затова и темите са по-близки до интересите на децата. Освен това през ваканцията децата имат много повече контрол какво искат да учат и как да го учат – спорт, летен лагер, езиков курс, актьорско ателие – ученето е важно да бъде и забавление, а с него децата да развиват и ценни умения – справяне с предизвикателства, анализ на ситуация, контрол на собствените емоции, работа в екип и ефективна комуникация. Тази година важна част от Академията на “Заедно в час” са именно клубовете по интереси, които се водят и от самите ученици, но също и възможностите на наши партньорски организации, които ще предизвикат децата с нестандартни идеи, възможности и интереси.

3. Запознанства с връстници с различна история и начин на живот

Приятелствата са ценна част от всяка ваканция и едно от най-големите предимства на летните занимания е, че позволяват на деца от различна среда и контекст да прекарат време заедно и да се опознаят. Да опознаеш другия, да се поставиш на негово място, но също да изградиш силно приятелство е изключително ценно за децата без значение дали са в начална степен или вече в гимназия. Това е и едно от основните предимства на Лятната академия на “Заедно в час”. Тази година онлайн форматът позволява не само деца от цялата страна да се запишат, но и ученици от чужбина, за които контактът с връстници от България е много ценен и за развиване на езикови умения и за изграждане на силни емоционални връзки с родината.

4. Нови начини за учене и повишаване на мотивацията

Лятното учене е по-интересно, приключенско и изпълнено с разчупване на стереотипите за учене. То се случва по-неформално и с много по-голямо разнообразие и свобода на форматите за учене – проекти, експедиции (в града или сред природата), повече време за дискусии и обсъждане, повече време за самостоятелна подготовка, децата могат да открият новите знания и нови начини за учене през личното си преживяване, а това значително повишава тяхната мотивация, интерес към конкретни теми. Ако не вярвате, вижте снимките от лагерите на нашите приятели от фондация “ПлаМнина”. Докато учат за биоразнообразие, оказване на първа помощ и ботаника децата истински се забавляват и увличат.

5. Повече самочувствие

Без съмнение когато един ученик се чувства добре, щастлив е, уверен е в способностите си и знае, че знае и може, неговото самочувствие се повишава, а оттук и възможността да мечтае по-смело, да е по-амбициозен и целенасочен. Летните занимания дават именно тази доза увереност и чувство за постижение, което понякога много липсва на учениците, за да бъдат истински смели в действията си. 

Подарете и на своите ученици възможност да се чувстват по-уверени и успешни. 

Прочетете още:

Защо съм за осма поредна година на Лятна академия

5 причини да се запишеш за онлайн Лятната академия

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути