Ученици и учители насърчават сътрудничество между бизнеса и образованието с иновативно събитие

Шизен Изет, учител в СУ “Петър Берон” заедно със свои ученици

Ученици и учители от три училища в гр. Костинброд организират иновативно събитие под формата на търг с цел да насърчат сътрудничество между бизнеса и образованието в региона. “Търг на бизнеса – подкрепяме образованието” ще срещне представители на бизнеса от София и София област с шест ученически проекта и различни възможности да ги подкрепят по различен начин – чрез “осиновяване” на инициатива, менторство, сътрудничество за реализиране на идеи и проекти. Събитието също така цели да запознае младежите с различни възможности за кариерно развитие след завършване на тяхното образование.

Нестандартната образователна инициатива ще се проведе във вторник, 27 февруари от 16:00 часа в малкия салон на Народно читалище “Иван Вазов”. Организатори са ученици и учители по програма “Заедно в час”, които преподават в СУ “Д-р Петър Берон”, ПГВМСС “Св. Георги Победоносец” и Първо ОУ “Васил Левски” в град Костинброд.

Събитието ще продължи в рамките на два часа, в които са включени изложение с паралелно представяне на шестте ученически проекта и своеобразен търг на проектите, по време на който всяка организация ще може се запознае с възможностите за подкрепа за всеки проект. Събитието ще завърши с голяма дискусия на тема “Каква е ролята на бизнеса за подобряване на образователните практики в училище и извън него”, в която ще вземат участие всички участници във форума, както и представители на местните институции и общинска администрация – Костинброд.

УЧИЛИЩНИТЕ ПРОЕКТИ

Училищните проекти, които ще бъдат представени на “Търг на бизнеса – подкрепяме образованието” обхващат разнообразни теми и ученици от всички степени на обучение в училище – начална, предучилищна и гимназиална.

Учениците от Професионалната гимназия „Св. Георги Победоносец“ – гр. Костинброд и техните учители Василена Филимонова, Стоян Райков, Кристина Ушева и Здравко Керелски се фокусират в три области – развиване на практически опит и ценни професионални умения в учебните часове с подкрепа на представители на бизнеса, разработване на класна стая на открито с еко-кът и спортна площадка и осъществяването на Първи годишен фестивал на чистотата, който обединява музика и изкуство с екология, обучение и социална ангажираност.

Проектът на по-малките ученици от Първо ОУ „Васил Левски“ – гр. Костинброд с учител Николай Борисов включва силен акцент върху гражданското образование през създаването на клуб „Гражданско образование“. Освен, че учениците ще се запознават с дейността на ключовите институции в страната, те ще развиват и насърчават доброволчески инициативи, учениците търсят разрешаване на наболели проблеми в общността. Наскоро учениците изготвиха сами идеен проект за реновиране на училищната ограда и спечелиха финансиране, като предстои да осъществят инициативата си.

Учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Костинброд с учители Мая Младенова, Радослава Георгиева и Шизен Изет също са подготвили вдъхновяващи проекти. Сред тях са театрално студио за подготовка на театрални постановки на български и английски език, базар на институциите, чрез който най-малките ученици могат да се запознаят с функциите на основните институции в държавата, и кариерен форум за ученици от горен курс и младежи в града.

Учителите, които подкрепят учениците в осъществяването на събитието и отделните проекти, са част от програмата на фондация “Заедно в час”, чиято мисия е всяко дете в България да има равен достъп до качествено образование. Организацията е създадена по инициативата и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от глобалната мрежа Teach For All. За да изпълни своята мисия, организацията внимателно подбира, обучава и подкрепя професионалисти от различни сфери да бъдат учители за минимум две години, както и дългосрочни поддръжници на каузата за по-добро образование. Важна част от дейността им е и ефективното сътрудничество с ръководствата на училищата, останалите им колеги, родителите и представителите на местната общност.


Прочетете още за учителите по програмата в гр. Костинброд и споделянето на техните цели за учебната година от есента тук.

Прочетете също историята за “Базара на професиите” на клас хамелеони от СУ “Петър Берон” в Костинброд от миналата година тук.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.