Ученици от Дерманци представиха свой късометражен филм в Париж и София

кино дебют
Плакатът за филма на учениците от Дерманци

С кино дебют в Париж в началото на юни и фестивална премиера в рамките на Срещи на младото европейско кино в София ученици от ОУ “Неофит Рилски” в с. Дерманци представиха своя първи късометражен филм „9+1“ пред широка публика.

Той е създаден през май 2018 г. като част от проекта “Киното, сто години младост” на Френската национална филмотека. Учениците са работили по проекта през цялата изминала учебна година с подкрепата на своя учител по английски език Даниел Симеонов, участник в програма “Заедно в час” и професионален режисьор. Двете премиери са кулминацията на усилията им да учат чрез инструментите на киното.

Кога? Какво? Защо?

Още през лятната ваканция на 2017 г. Даниел Симеонов започва да използва киното като начин да ангажира и подкрепя своите ученици в развиването на умения и поддържането на техните знания в различни сфери. С подкрепата на Френския културен институт в България Даниел се включва в проекта за кинообразование в училище CinEd и организира прожекции на европейски филми в Дерманци, а след тях и дискусии за смисъла, посланията и невербалната комуникация, които учениците извличат от видяното. Този опит дава важна основа за учениците и позволява още от началото на новата учебна година те да преминат към следващата крачка – проекта “Киното, сто години младост” и създаването на собствен филм. Проектът на Френската национална филмотека помага на ученици от 7 до 18 години от 45 различни страни по света да се докоснат до практическата работа по създаването на късометражен филм.

Началото

През учебната 2017/2018 година младежите в Дерманци и Даниел Симеонов създават свое киноателие в училището. Там те гледат филми, дискутират ги и заснемат упражнения, които постепенно ги водят към създаването на собствен авторски проект. Учениците, които се включват в ателието, са на различна възраст и идват от разнообразни социални прослойки. През заниманията си те получават нова възможност да общуват и участват в разнообразни образователни игри, обменяйки опит, взаимодействайки си и учейки едни от други.

“Социално-икономическият контекст в региона е много предизвикателен и участието в проекта, възможността да пътуват до Париж, за децата е начин да проумеят и забележат света извън малкото населено място, в което живеят. Заниманията с кино са също алтернативен начин за повишаване мотивацията на децата, която е много важна навсякъде”, споделя Даниел Симеонов.

За него този неформален начин на занимание с изкуство адресира също и проблема с функционалната неграмотност на децата – много от учениците в Ловешкия регион нямат умения за разбиране и анализ на информация. През последните месеци на учебната годината участниците в киноателието видимо повишават успеха си. Те показват и в по-голяма степен овладяване на редица умения и компетенции, необходими им за бъдещето.

По думите на Даниел заниманията в проекта помагат и по още един начин – позволяват на децата да открият неподозирани  таланти и интереси.

“Тези деца почти нямат достъп до изкуство. В процеса на работа и заниманията те научиха повече за своите творчески, емоционални и артистични заложби, които са прозорец и към тяхното лично себепознание и себеразвитие”, допълва Даниел.

За снимките, Париж и фестивала в София

Заснемането на късометражния филм се осъществява в края на учебната година в съседното на Дерманци село – Ъглен, в местността „Рачковия“. Главни герои в сюжета са именно учениците, разказващи с кадри, много талант и вдъхновение една история за края на света. Тогава, когато всички хора са изчезнали с изключение на няколко деца, които са оцелели и се крият в гората.

Ентусиазмът на учениците е подкрепен от екип професионалисти от кино индустрията – Арте Урбана Колектив, Бояна Филмс, Френския културен институт, продуцентска къща „Турандот“, монтажно студио „Торекс“, фестивала „Срещи на младото европейско кино“. Включват се още местната общност и “Титан” Златна Панега,  дългогодишен партньор на “Заедно в час” в ловешкия регион.

Представяне на “9 + 1”

Със завършването на филма ученето не спира, защото предстои и вълнуващо пътуване до Париж, на което учениците представят своя кино дебют. Пътуването до френската столица в началото на юни се поема от Френската национална филмотека. Основна задача във Франция е учениците да се включат в международна конференция от проекта “Киното, сто години младост”. Там те представят своя филм, но и да се срещнат и обменят опит с деца от други държави.

Пред препълнената с ученици от цял свят зала на Френската национална филмотека младежите от Дерманци представят своя късометражен филм „9+1“ като единствения от цялата програма, направил прочит на темата „места и истории“ с поглед към бъдещето. Публиката, част от която е и деветдесетгодишната легенда на френското кино Аньес Варда, поздравява младите кинаджии от Дерманци с бурни овации за страхотната актьорска игра, оригиналния сценарий и избора на локация.

Само седмица след прожекцията в Париж учениците успяха да покажат филма и пред българска публика на фестивала “Срещи на младото европейско кино” в София в присъствието на много официални гости, френското културно аташе и любители на независимото европейско кино.

За малките кинаджии на Дерманци 2018 г. завършва с обещанието, че и догодина ще търсят възможност да продължат да изследват света на киното, да опознават себе си и да мечтаят още по-смело.

Вижте повече от работния процес на филма и в това видео:


Научете повече за историята на Даниел Симеонов тук.

Научете повече и за начините да подкрепите Даниел и други участници в програмата на “Заедно в час” като него тук.

Последвайте примера на Даниел и кандидатствайте за участие в програмата на “Заедно в час” още сега!

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути