Ученици от Кремиковци набират средства за участието си във финала на “Световна купа на младите изследователи” в Барселона

Отбор на ученици от 156 ОУ “Васил Левски” в кв. Кремиковци са сред класираните участници в глобалния кръг на престижното международно състезание “Световна купа на младите изследователи” (World Scholar’s Cup) в Барселона.

Финалът на турнира в каталунската столица ще се проведе между 21-27 юли 2018 г., а за да могат да участват, учениците трябва сами да финансират пътуването и нощувките си. Те изготвят собствен план и търсят подкрепа от граждани и фирми с помощта на своята ръководителка Антония Василева, учител по английски език и математика в училището и участник в програма “Заедно в час”.

Състезанието “Световна купа на младите изследователи” е международен турнир за ученици до 17 г., който се провежда изцяло на английски език и включва няколко елемента: дебати на английски; индивидуален и отборен писмен тест в областта на науката; есе по темата на годината (за 2018 – „Дипломация и приятелство“); и последен кръг – отговаряне на въпроси на интерактивен екран по отбори.

В националния кръг на състезанието – в Частно училище “Св. Георги” през февруари, отборът на 156 ОУ “Васил Левски” се включва след поощрение от своята учителка Антония Василева. Във вълнуващо състезание с ученици от едни от най-елитните училища в страната се изправят петокласниците Иванина Шарапова, Борислав Гьошев и Даниел  Леонидов, както и Цветан Свиленов от седми клас. Въпреки напрежението, несигурността от непознатата обстановка и голямото предизвикателство, учениците от малкото училище на Кремиковци успяват да постигнат много високи резултати, които ги класират за глобалния кръг на състезанието в конкуренция с още много ученици от цял свят.

“Денят преди състезанието много се радвахме и беше много голямо преживяване. Никога няма да го забравим. Запознахме се с много деца, които не бяха от България. В първия ден се състезавахме срещу англичанин, което според нас не беше честно, но поне опитахме. Не се справихме много добре, но с всяко следващо предизвикателство ни се получаваше все по-добре. Така преминахме на следващия кръг, който ще се проведе в испанския град Барселона. Ще бъдем там пет дни, като дебатите ще се провеждат първите три дена, а след това ще представим България на Фестивала на културите. Също имаме и екскурзия в града – познат, като “Градът на Гауди”, споделят учениците Ива, Боби и Даниел за своето преживяване и очаквания.

За медалистите от Кремиковци обаче пътят до предизвикателството до големия финал не е съвсем извървян, защото трябва да осигурят средства за своето пътуване и нощувки. Учениците сами изготвят презентация за своя успех и средствата, които търсят. С помощта на своята учителка и подкрепата на дарители само за няколко месеца набират голяма част от нужната сума, а в момента им остава единствено да подсигурят средствата за своите нощувки в Барселона. Сумата, която е необходима е около 1500 евро.

Ако имате желание да ги подкрепете, свържете се с тяхната учителка Антония Василева на a.vasileva@zaednovchas.bg, а ние обещаваме да ви разкажем как са се представили на финала.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.