Училищно радио насърчава интереса към българския на деца с различен майчин език в Стара Загора

Всички предавания на радио „Междучасие“ се подготвят на български от учениците с подкрепата на техните учители

Училищно радио Стара Загора ученици с учител
Учителката Силвия Колева с младите журналисти от СУ “Христо Смирненски”

В старозагорското СУ “Христо Смирененски” създадоха училищно радио, което да събуди интереса на учениците към българския език и да им помогне да подобряват уменията си за комуникация и правилно говорене в ежедневието. Инициатор на радиото е началната учителка Силвия Колева, която е участник втора година в програмата на “Заедно в час”. 

Близо 100 % от учениците в училището са с различен майчин език (основно ромски и турски) и повечето от тях изпитват сериозни затруднения да се изразяват правилно на български. Според проучване на училището едва 6% от учениците в начална степен чуват и говорят български език в семейна среда. Това провокира училищния колектив да търси иновативни решения за допълнителна подкрепа на учениците. 


Знаете ли, че в България няма достатъчно добра методика за преподаване на деца с различен майчин език от българския? 

“Заедно в час” и сдружение Educart искаме да променим това. Научете повече за проекта за разработване на практични и работещи материали и диагностика на деца билингви и ни подкрепете с дарение.


Радио “Междучасие” е инициатива именно в тази посока. Програмата е изготвена от учениците и включва изцяло българска музика, рубрика за любопитни факти „Знаете ли че…“ и рецитал на „Моето любимо стихотворение“. Всички водещи са ученици от училището. Целта на програмата е да запълва свободното време на учениците със смислени дейности, да ги възпитава в родолюбие, да подобрява микроклимата в училище и да помага на младежите в кариерното им ориентиране.

Първото тематично предаване на ученическото радио e на 27 ноември по озвучителната система във всички стаи в училището и в училищния двор. То е посветено на „Иновациите в училище”, като учениците интервюират началника на РУО Стара Загора Татяна Димитрова и директора на училището г-жа Пенка Трандева. Темата е актуална и защото от тази година училището е включено в мрежата на иновативните училища в България.

В подготовката на първите предавания младите журналисти от СУ ”Христо Смирненски” получават менторска подкрепа от професионалистите от Националното радио и програма Радио Стара Загора. В плановете на радиото освен разнообразяване на гостите и темите е предвидено също да се включат с интервюта и родители, и вече завършили ученици на училището, които могат да служат за пример на настоящите ученици. 


СУ “Христо Смирненски” в гр. Стара Загора е училище партньор на “Заедно в час” от 2015 г. Вижте още видео с учителката по английски език Богдана Денчева, която преподава в него между 2015-2017 г. 

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути