Доза щастие и уроци за живота с Валентина Каролева в Карнобат

Валентина Каролева гостуване

Или как седмокласниците в Карнобат развиваха своята осъзнатост и нагласа “от мен зависи” чрез откровен разговор с актрисата Валентина Каролева

Валентина Каролева гостуване
Седмокласниците на СУ “Христо Ботев” гр. Карнобат

В края на учебната година за всички седмокласници предстоят важните външни оценявания, затова и не е изненада, че учениците от СУ “Христо Ботев” гр. Карнобат са си поставили за цел успешното им преминаване. Тяхната учителка в следобедните часове Моника Тенева, която е първа година участник в програма “Нов път в преподаването”, обаче си е поставила още големи цели в този период – да подкрепи своите възпитаници да развият осъзнатост и нагласата “от мен зависи”, за да влязат още по-уверени и отговорни в следващия етап на образованието си през есента.

Моника  работи за развиването на тези компетентности през цялата учебната година – със задачи върху учебния материал или индивидуални и групови разговори с учениците. В началото на втория срок се появява и възможност за гостуване на ролеви модел с подкрепата на “Заедно в час”, среща, в която Моника веднага разпознава прекрасен допълнителен ресурс за своите цели.

Валентина Каролева

“Желанието ми за самото посещение бе да мотивира учениците да работят усърдно и въпреки че всеки ден те чуват това от нас учителите или от родителите си е много различно, когато го чуят от известна личност.”, споделя Моника. 

Гостът, който избират заедно с екипа на “Заедно в час” е актрисата Валентина Каролева, която играе главната роля в българския филм “Доза щастие” и е един от посланиците на благотворителното събитие “Предизвикай се с кауза”. 

Не знаете какво е “Предизвикай се с кауза”?

Моника вярва, че личната история на Валя, както и интересът към киното на част от учениците, ще направят посещението истинско събитие в класа и ще бъдат точната доза мотивация преди сезона на изпитите. 

Валя също не скрива своя ентусиазъм за срещата “С огромна радост се включих в тази инициатива, защото аз самата поех фондацията на майка ми “От другата страна”, чиято мисия е да среща младите хора с трудни и тежки теми, да ги предизвиква да говорят и да ги информира. Смятам, че такива срещи са жизненоважни, защото никога не се знае от кой ще научим нещо, което може да промени живота ни.” 

Срещата е насрочена за 15 април, но подготовката започва няколко седмици по-рано.

За да се запознаят с историята на Валентина, учениците имат за задача да изгледат филма “Доза щастие” без да знаят кой точно от актьорския състав ще им бъде на гости.

Моника Тенева

“Държах ги в напрежение и два дни преди посещението те научиха кой ще ги посети. Целта на това беше да ги държа в кондиция. Ден преди посещението обсъдихме филма и въздействието му върху тях, като отговаряха на следните въпроси: 

1. Какво беше първото нещо, което си помисли след края на филма? 

2. Какво си взимаш от тази история?

3. Какви въпроси искаш да зададеш на Валентина?”, разказва учителката.

Паралелно тя вече си комуникира с Валентина Каролева, обсъждат темите за срещата, идеите и спецификата на класа. 

В деня на срещата, 15 април, всички близо 20 ученици са на местата си в училище, мултимедията е заредена, а Валя е готова да се включи от Лондон. Срещата продължава повече от час и провокира емоциите на всички присъстващи.

“Това бе една от най-смислените срещи за учениците. Въпросите към Валя Каролева бяха най-различни – от това как се снима филм, до това как е разбрала, че това е нейната професия. По време на посещението учениците бяха съсредоточени, слушаха и питаха, вълнуваха се и според мен остави следа в тях”, споделя за ефекта от гостуването Моника.

Учениците по време на срещата с Валентина Каролева

Учителката вярва, че най-ценното е история на самата Валентина в житейски план и посланията, които тя отправя към учениците. Сред тях са: “Вие имате глас и не го забравяйте” и ” Важно е да имате поне един човек в живота си – приятел, майка, баба, учител, на когото може да кажете всичко”. През истории за своите ученически години Валентина също насърчава седмокласниците да работят усърдно и да се борят за мечтите си. 

“След срещата очите им светеха, бяха замислени и широко усмихнати. Първите реакции за Валя бяха, че е много усмихнат и зареждащ човек, много красива и широко скроена дама. Имах притеснение, че след срещата учениците ще бъдат превъзбудени и няма да може да се осъществи учебен процес, но те отново ме изненадаха. Случи се точно обратното – бяха концентрирани и фокусирани да свършат задачите, които им остават”, споделя реакциите учителката. 

Самата Валентина пък споделя, че най-ценното за нея са “любопитните и будни погледи на децата. Даде ми, някак си, много надежда, че има смисъл да се правят такива неща.

Следващите дни гостуването на Валя продължава да бъде тема на разговори и дори на петъчната рефлексия в класа на Моника. Учителката вярва, че срещата е подействала мотивиращо на учениците и им е помогнала да оценят повече важните неща в живота, затова и смята, че е постигнала своите цели.

“Сигурна съм, че това беше най-правилният ролеви модел за учениците ми – усмихнат, млад човек, който следва мечтите си и има силни послания.”, завършва учителката своята история с доза щастие и удовлетвореност. 


Помогнете повече ученици да имат подобни вдъхновяващи срещи! 
Предизвикайте се с кауза на 30 май и подкрепете работата ни за развитието на учители и училищни екипи в цялата страна!

Организирайте подобно преживяване за своите служители и бъдете вдъхновяващи гости в класна стая. Пишете ни на role_models@zaednovchas.bg

Прочетете още истории за гостуване на ролеви модели тук.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.