Весо Овчаров и хвърчащата класна стая на Чипровци

Весо Овчаров в Чипровци

Колко високо могат да летят мечтите? Колко смелост и труд са нужни да направиш 600 превъртания с парапланер? Какво е усещането да си в небесата на екзотични земи като Чили, Колумбия, Перу, Бразилия и Хималаите?

Весо Овчаров в ЧипровциТова са само част от въпросите, които предизвикаха бурни емоции в началното училище ОУ “П. Парчевич” в планинското градче Чипровци в края на ноември. Причина за тях беше гостуването на световния рекордьор по акробатичен парапланеризъм Весо Овчаров

Той беше “човек за пример” и гост на училището по покана на Йорданка Замфирова, начален учител и възпитаник на програмата на “Заедно в час”. Основна цел на посещението му беше да се срещне с учениците, да ги вдъхнови да мечтаят смело и да сподели повече за успеха и реализацията в екстремните спортове. 

За да предадем емоцията от това вълнуващо преживяване, споделяме писмото на г-жа Замфирова, което обобщава отпечатъка, който Весо оставя у децата:

Привет от Чипровци!

Искам отново да благодаря от името на децата и  ръководството на училището за невероятната възможност, която имахме, да се срещнем с Веселин Овчаров!

Децата нямаха търпение за срещата и излязоха от училище да го посрещнат. Толкова усмихнати и въодушевени не съм ги виждала. Първо го поканиха да види класната им стая и започнаха с въпроси, споделяне, снимки, автографи.

“Глагол” още им е трудно да кажат, но парапланер и парапланеризъм – не. Едвам откъснах Веселин, за да му покажа набързо училището и да отидем в залата, където се събраха всичките ученици за беседата. Големите слушаха споделеното с отворени уста и се дразнеха от многобройните въпроси и коментари на мъничетата. Всички вече бяха гледали видеа с полетите на Весо и си даваха сметка какви късметлии са да се срещнат с него на живо. Някои завидяха, че не могат всички да облекат костюма на Весо. В очите им имаше мечта и надежда, че ще могат някой ден и те да преодолеят страховете и да постигат мечтите си. 

Това беше изключително зареждаща, мотивираща и запомняща се среща. Учениците искаха също да го поздравят с песен, но от притеснение изпяха 4 пъти припева. Веселин още не бе заминал от града и родители започнаха да ми звънят да питат за парапланериста, за който развълнувани са споделили   децата. Две от пътуващите деца не искаха да си тръгнат с автобуса, защото срещата не е свършила….

Днес, ден след срещата, деца от всички класове ме питат, кога ще дойде пак Весо, за да летим. Дано да можем да осъществим и тази мечта. Колегите от училище споделиха, че сега наистина имат още една възможност за мотивиране:“А Весо би ли се отказал?” 

Весо е най-добрият ролеви модел! Наистина ще е чудесно, ако успеем да организираме нова среща през април с практически елемент и скок с парапланер!

 Още веднъж благодаря от цялото си сърце!  

Данчето

Вижте и снимки от срещата на Весо Овчаров с учениците в Чипровци:


Веселин Овчаров е верен съмишленик на “Заедно в час” и това не е първото му посещение в класна стая. Освен вдъхновението за ученици и учители Веселин два пъти участва в Търга на звездите като популярна личност, която дарява от времето си благотворително в подкрепа на организацията. 

В “Заедно в час” вярваме, че успешните хора от всички сфери са силни ролеви модели за ученици. Още от създаването на организацията насърчаваме учителите да приемат и канят в класната си стая хора за пример, които с опита и живота си вдъхновяват учениците да бъдат по-мотивирани и целеустремени. Научете повече кои други хора са гостували в класни стаи на участници в програмата тук.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути