Випуск 2016-2018 на “Заедно в час” вече е част от общността на възпитаниците на организацията

“Всеки от вас има качествата да допринесе за устойчива положителна промяна в образованието – качества като отвореност към разнообразието и към нови решения, фокус върху силните страни на всеки и надграждане върху тях, задълбоченост, с визия за напред и търсене на различните пътища към голямата цел.”

С тези думи изпълнителният директор на “Заедно в час” Евгения Пеева-Кирова поздрави участниците от випуск 2016-2018 на организацията, които през юни официално завършиха първите две години от програмата за професионално и лидерско развитие на фондацията и влязоха в общността на възпитаниците. “Хората с тези качества не недоволстват, не приемат статуквото и работят ежедневно и ежечасно да го променят. Те действат – с приемане, разбиране, сътрудничество, отвореност, дългосрочна визия и търпение”, допълни още Евгения Пеева-Кирова. И призова участниците от випуск 2016-2018 да продължават да споделят следващите си успехи и да работят заедно с всички съмишленици за каузата качествено образование за всяко дете в България.

Специален гост на церемонията беше зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова (вляво). Изпълнителният директор на “Заедно в час” Евгения Пеева-Кирова (вдясно) призова новите възпитаници да споделят бъдещите си успехи с общността.

99 участници завършиха успешно програмата

Официалната церемония по приемане на випуск 2016-2018 в общността на възпитаниците на “Заедно в час” се състоя на 30 юни в София. 99 участници завършиха успешно програмата, която е само началото от една потенциално дългосрочна работа в посока качествено образование в България. След двете години преподаване в училище възпитаниците продължават да работят в различни професионални сфери. Мнозинството остават на терен в училища, други ще работят по проекти за развитие на местни общности, трети ще се занимават с политики в сферата на образованието. С приемането на випуск 2016-2018 общността на възпитаниците на “Заедно в час” наброява вече над 260 души, които заедно с настоящите учители, екипа и партньорите на фондацията правят над 400 съмишленици на каузата за качествено образование.

Специален гост на церемонията беше зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя поздрави участниците от випуск 2016-2018 и ги призова да останат в системата на образованието. Секторът има нужда от хора с иновативно мислене и разчупен подход в името на успеха на учениците, допълни тя.

“Повярвайте, че винаги има надежда и че всичко е възможно”, обърна се към новите възпитаници съмишленикът на “Заедно в час” Кирил Петков.

“България има голяма нужда от модерни герои. Всеки трябва да се опита да направи нещо храбро, нещо извън себе си с фокус върху обществото. Повярвайте, че винаги има надежда и че всичко е възможно”, обърна се към новите възпитаници и съмишленикът на “Заедно в час” Кирил Петков, предприемач и основател на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет. Той допълни, че средата не може да се промени от веднъж и има нужда от малки проекти за развитие на общностно ниво.

“Когато станах директор знаех, че ако искам да направя промяна, нямам нужда само от революция, но и от революционери”, сподели в речта си пред випуск 2016-2018 Валентина Коринова, директор на 156 ОУ “Васил Левски” в район Кремиковци и дългогодишен партньор на “Заедно в час”. В училището са преподавали и преподават шестима участници от програмата на организацията, а от септември към екипа ще се присъединят и учители от випуск 2018-2020. Всички те работят заедно с целия педагогически колектив за успеха на учениците в Кремиковци. “Учихте много, работихте още повече, раздавахте се максимално. Продължавайте да го правите. Вашият успех ще бъде и наш”, заяви още Валентина Коринова.

“Вашият успех ще бъде и наш”, заяви Валентина Коринова

Спомени от последните 2 години

По време на събитието на 30 юни възпитаниците се върнаха към преживяваното през последните две години, споделиха своите успехи и трудни моменти, както и плановете си за бъдещо развитие. “Моята мисия не е приключила докато не изработя инструментариум за класната стая, от който и други учители да могат да се възползват при преподаването си”, сподели Кристина Ушева, учител по история в професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд. Тя ще продължи да преподава там и ще насочи усилията си освен към инструменти в подкрепа на други колеги, и към иновативни начини за преподаване на учебния материал.

Оттук накъде

На терен в училище остава и Антония Гурянова, преподавател в “ОУ Св. Св. Кирил и Методий” в Драгичево. “Програмата на “Заедно в час” ми даде самочувствието, че мога да успея и ме събра с много хора, с които обменях идеи и опит”, разказа Антония. През следващата година тя ще се фокусира върху това да привлече и местната общност в работата в името на учениците. “Вече се чувствам като част от общността в Драгичево и искам да направя връзката между училището, кметството, читалището – да се създаде истинска общност и нещо, около което да се обединят”, допълва тя. Планира да направи ученически съвет, който да е консултант на кмета по въпроси, които засягат цялото село, и да привлече през родителите на децата и други хора от общността, които да участват в училищни събития и да споделят мнението си при вземане на решения за образованието на децата.

По време на събитието възпитаниците се върнаха към преживяваното през последните две години, споделиха своите успехи и трудни моменти, както и плановете си за бъдещо развитие.

“Програмата ми беше полезна с това някой да има високи очаквания към мен – това ми помогна да се развия личностно”, сподели Невяна Теодосиева, която преподаваше български език и литература в ОУ “Васил Априлов” в с. Хърлец, община Козлодуй. От септември тя ще използва опита си от училище на друга позиция – като експерт “Образование” в община Козлодуй, които я канят да се присъедини към екипа им след положителни впечатления от работата й като учител.

Възможности след програмата

Участниците от випуск 2016-2018 преподаваха две години в училища партньори на “Заедно в час” в 12 региона на страната. По време на програмата те преминаха редица обучения, допълнителни квалификации, стажове и участия в проекти, които да им помогнат както да са ефективни в преподаването, така и да ги подготвят за кариерното им развитие по-нататък. “Заедно в час” ще продължи да подкрепя възпитаниците, които се реализират в кариерни пътеки като ефективно преподаване и училищно лидерство, социално предприемачество, работа на общностно ниво и развитие на  местни и национални политики. Целта на организацията е да обедини цялата си общност от настоящи учители, възпитаници, партньори и съмишленици да допринасят за мисията всяко дете в България да има достъп до качествено образование независимо къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на семейството му.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.