От випуск 2018-2020 на “Заедно в час”: София, Мария и Йоан

На 10 април приключва тазгодишната кампания за набиране на нови участници в програма “Заедно в час”. Първите кандидати, успешно преминали етапите на подбор, вече са ясни и започнаха предварителната си подготовка за влизане в класните стаи от септември 2018 г. През лятото им предстои и интензивна Лятна академия, която включва както теоретична подготовка, така и практическа работа с ученици.

Представяме ви трима от първите участници в новия випуск 2018-2020 г. на “Заедно в час”. Ако и вие искате да работите заедно с тях за това всяко дете да развие потенциала си и да бъде успешно, все още можете да кандидатствате на apply.zaednovchas.bg до 10 април.

 

София Стефанова: Вярвам, че пътят към една по-добре развита България не минава през терминали 1 и 2

София е на 27 г., завършила е икономика на отбраната и сигурността в УНСС

Ако трябва да се представиш в едно изречение, какво би било то?

Искам, мога, правя.

Защо избра да кандидатстваш за програма “Заедно в час”?

Кандидатствах по програмата, защото искам да живея в една по-добре развита страна от това, което е България днес. Страна, в която всички деца знаят, че са стойностни, знаят, че са обичани и имат истинско детство, а не такова, в което трябва да просят по улиците и да мислят за това дали и днес няма да вечерят. И същите тези деца, като пораснат да имат бъдеще, което зависи от тях, да имат реална възможност да си намерят работа и да бъдат пълноценни членове на обществото, а не да живеят на неговия гръб, просто защото не им е даден друг избор. Вярвам, че пътят към тази по-добре развита страна не минава през терминали 1 и 2. Вярвам, че тази по-добре развита страна може да е България в утрешния ден. Първата стъпка към това развитие в положителна насока е да приемем, че пътят към по-доброто бъдеще на страната ни се крие в това да работим за подобрението на нещата, които не ни харесват, вместо да ги заклеймяваме. В “Заедно в час” видях хора с виждания, сходни на моите, хора, които не само мечтаят за промяната към по-добро, но и устремено работят за нея и най-вече – хора с големи сърца.

Какво очакваш от следващите две години като учител?

Наясно съм, че ме очакват множество предизвикателства, ежедневно учене и много работа, но знам, че искам и мога да се справя. Каузата си заслужава, а и имам подкрепата на прекрасен, ентусиазиран и професионален екип в лицето на колегите от “Заедно в час” и партньорските ни организации.

От какво образование имат нужда учениците, за да бъдат успешни и щастливи?

Образование, което паралелно с натрупването на знание, работи и върху развитието на заложените у човека добродетели. Образование, което те учи на вяра в себе си и уважение към ближния.

 

Мария Атанасова: Исках да открия каузата, в която има смисъл да вложа цялата си енергия

Мария е на 31 г., завършила е молекулярна биология в Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Ако трябва да се представиш в едно изречение, какво би било то?

Обичам новостите и предизвикателствата, обичам да се чувствам полезна и никога не спирам да преследвам мечтите си.

Защо избра да кандидатстваш за програма “Заедно в час”?

Исках да открия каузата, която ще ми носи вдъхновение и удовлетворение всеки ден, в която има смисъл да вложа цялата си енергия и след това умората да е сладка. Кандидатстването за “Заедно в час” дойде като естествено продължение на участието ми като ментор в проекта “Училищни чудеса”, където срещнах прекрасни деца и учители, които ме вдъхновиха.

Какво очакваш от следващите две години като учител?

Очаквам две невероятни години изпълнени с предизвикателства, силни емоции и много нови приятелства с хора, с които гледаме в една посока.

От какво образование имат нужда учениците, за да бъдат успешни и щастливи?

За да са успешни и щастливи, учениците имат нужда от качествено образование и от подкрепа в усвояването на умения, необходими в живота извън класната стая.

 

Йоан Илиев: Учениците имат нужда от образование, което ще им послужи в реалния живот

Йоан е на 22 г., завършва социология в Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Ако трябва да се представиш в едно изречение, какво би било то?

Отговорен и амбициозен млад мъж с позитивен подход към света.

Защо избра да кандидатстваш за програма “Заедно в час”?

Смятам че ще бъда максимално полезен както за себе си, така и за обществото като част от  „Заедно в час“.

Какво очакваш от следващите две години като учител?

Очаквам да бъда полезен за учениците. Вярвам, че ще успея да ги мотивирам да се развиват и да гледат на училището не като поредното парче от пъзела на сивото ежедневие, а като институция, от която могат да извлекат позитиви за себе си.

От какво образование имат нужда учениците, за да бъдат успешни и щастливи?

Имат нужда от адекватно образование, което ще им послужи в реалния живот.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.