Явор Атанасов – краят на едно пътешествие с велосипед и кауза

“Хората имат интересното качество да се обединяват и работят заедно, дори когато живеят в различни точки по света и никога не са се виждали. Просто понякога им трябва някой, който да им даде нужната гравитация. В този случай аз – момче на колело – имах честта да бъда този някой, но това може да бъде всеки от нас. Всеки от нас трябва да намира проблема, на който е готов да се отдаде и да бъде гравитацията за неговото решение.”

Този цитат ни сподели нашият верен съмишленик Явор Атанасов, броени дни след като завърши своето благотворително велопътешествие от Париж и Барселона, което целеше да набере средства за подкрепата на учителите по програма Заедно в час.

За 10 дни през юни 2017 Явор измина разстоянието от 1347 км и “изкачи” 7214 м. На ден кара между 5 и 6 часа, като покрива дистанция от 125-140км., а в последния ден изминава рекордните 187 км за 9 часа. Сам, с едно колело. Това обаче не е най-голямото му постижение. За по-малко от месец, откакто стартира своята кампания и осъществява самото пътуване, той обедини повече от 420 души (в специалната фейсбук група From Paris to Barcelona on a bike!). Всички те съпреживяваха всеки ден приключенията му и помогнаха да надскочи поставените си цели за благотворителната кампания с повече от £1000. Така в края на юни се радваме да съобщим, че благодарение на Явор бяха събрани £4160.26 за работата на Заедно в час. Благодарение на друг наш съмишленик – Богомил Балкански и неговата актуална кампания за удвояване на индивидуални дарения, събраната сума ще покрие финансовия стимул на трима учители за една година.

През юни Явор успя да направи още един страхотен жест към общността на Заедно в час, като се включи като виртуален гост и ролеви модел в класната стая на Светла Йорданова, учител по програмата в ПГ “Шандор Петьофи”. Явор успя да разкаже на учениците не само за своето велопътешествие, но и за професионалния си път и ключовата роля на образованието в него.

“Не десетките кроасани, които изядох ми дадоха сили да измина това разстояние, а вярата ми в това, което предстои да направите. Вярвайте и вие. Сигурен съм, че пътищата ви ще бъдат трудни, но лесните не водят на никъде. Пожелавам ви успех и ви благодаря!”, сподели по-късно той като послание към участниците в програмата.

Накрая, сигурни сме, че в багажа за пътуването Явор беше взел също своето страхотно чувство за хумор и позитивно настроение, благодарение на които мнозина му завидяхме за вълнуващото велопътешествие.

“Лятото е в началото си. Изкарайте стари и нови колела от тавани и мазета, и тръгнете на път – светът е широк. Изберете си любим човек и му отидете на гости с колело – ще пътувате по-различно, ще пристигнете по-добри и ще ви посрещнат с прегръдка, която ще ви насълзи. И карайте по-полека”, споделя Явор за всички “изкушени” да се впуснат в подобно приключение.


Ако историята на Явор ви е вдъхновила, вие също искате да подкрепите равния достъп до качествено образование в България, имате идеи или искате да организирате друго събитие в подкрепа на Заедно в час, не се колебайте да ни пишете на development@zaednovchas.bg.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути