Какво се случи през 2019 година в Заедно в час

Края на календарната година е времето за поглед назад – равносметки, осмисляне, отбелязване на успехите, но и на трудните моменти и тяхното преодоляване. В последните дни на годината събрахме своя кратък списък с акценти от годината. Надяваме се да ви е интересно, а през 2020 очакваме да бъде още по-наситено с полезни събития, научени уроци, споделен опит и успехи за българското образование. Ние продължаваме да вървим в тази посока заедно с  партньори, съмишленици, приятели и още нови хора, които вярват в успеха на всеки ученик и се борят за равния достъп до качествено образование.


НОВИ МОТИВИРАНИ УЧИТЕЛИ

Над 100 учители влязоха в класните стаи през септември 2019 със “Заедно в час”, а до днес 40 кандидати вече потвърдиха участието си в програмата за догодина! Остават няколко вълнуващи месеца до следващия Летен институт, в които продължаваме да търсим най-подходящите хора, които искат да допринасят с опит и вдъхновение за качественото образование на всяко дете в България.

Випуск 2019-2021 на Заедно в час

ИЗДАДОХМЕ НА БЪЛГАРСКИ “ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ УЧИТЕЛИ
ЗА ДЕЦАТА, РАСТЯЩИ В БЕДНОСТ”

“Заедно в час” издаде на български знаковата книга на Мартин Хейбърман “Изключителни учители за децата, растящи в бедност” за добрите практики на изключителни учители, които работят с деца от уязвими общности. Книгата е ресурс, който бяхме сигурни, че искаме да достигне до повече от нашите участници и възпитаници, но и не само. За момента можете да я откриете в националната и още депозитни библиотеки в страната. Прочетете откъс от книгата тук.

ВЪДХНОВЯВАЩИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И СЪМИШЛЕНИЦИ С КАУЗА

Трима наши съмишленици изминаха 4526 км. за каузата на Заедно в час, така те ни подкрепиха с близо 22 хил. лв.
velosiped za po-kachestveno obrazovanie v balgaria (4) (1)
Георги Кърджалийски се включи в големия чикагски маратон и още 4 полумаратона преди това. Явор Атанасов се предизвика за поредна година – този път беше решен да обиколи Исландия с колелоЯвор Данаилов е от Севлиево, но живее в Лондон. Този септември се прибра до вкъщи с колелото и кауза.

Докато тримата се предизвикаха с кауза, други пък празнуваха със “Заедно в час”.

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ И ДОБРИ ПРАКТИКИ

Международно сътрудничество, европейски проекти и партньорство с МОН за по-добро образование и квалификация на учителите

Успешно приключи проектът “Нов път за нови таланти в преподаването” (NEWTT) Той се реализираше като част от програма Еразъм + в пет държави в ЕС, като водещ партньор по него беше “Заедно в час” в сътрудничество с Министерството на образованието и науката и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.
Заключителната конференция по проекта  представи възможни решения на проблема с недостига на учители.

През 2019 завърши първата фаза на европейския проект FIERST, който подкрепя училищни екипи да развиват умения на 21 век у учениците. На финалното събитие за първата част участниците разказаха опита си в създаването на професионални учебни общности и развиването на ключови умения като четивна и дигитална грамотност.

Във втората фаза на проекта, която продължава и през 2020, се включват още 18 училища от цялата страна. Очаквайте през годината повече информация и споделен опит от проекта с практични добри практики.

НОВИ ОБУЧИТЕЛНИ ПРОГРАМИ 

През 2019 МОН одобри 13 обучителни програми на “Заедно в час” за учители и училищни екипи. През 2020 г. ще можем да разкажем повече и за възможностите за обучения, които подготвяме за училищни екипи от цялата страна.

НОВ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

Траян Траянов е новият изпълнителен директор на “Заедно в час”, а Евгения Пеева-Кирова поема поста председател на Управителния съвет на организацията.

Още за промяната прочетете тук.


Най-четените статии на сайта zaednovchas.bg

Петя Данева и провокиращото заглавие “Не ме притесняваше, че учениците ми пишат с правописни грешки, а че нямат очаквания към себе си” предизвикаха над 15 000 посещения на сайта, с което стана най-четената статия на сайта ни. На второ и трето място се наредиха статията за 1 ноември и Как Диляна Иванова създаде първата „Монтесори“ паралелка в общинско училище.

Най-вдъхновяващи публикации в социалните мрежи за 2019

На 1 ноември припомнихме историите на 10 вдъхновяващи жени – будителки от миналото. Голяма част от тях са били и… учителки. Този пост достигна до над 90 000 души чрез 2000 споделяния и предизвика 500 коментара… или с други думи това беше най-популярното ни съдържание за 2019. Други две публикации, които се радваха на голямо внимание са 5 стратегии за развиване на четивна грамотност по всички предмети, които публикувахме около излизането на резултатите от PISA и 60 начина да благодариш на учител за Международния ден на учителя.

Това беше накратко 2019 г.

Надяваме се да бъдете заедно с нас и през следващата 2020. Следете социалните мрежи, за да научавате първи историите от класната стая и образователните новини, които споделяме.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути