Забавното лятно четене за 2014 година официално започна!

забавното четене

Лятната ваканция се приближава все повече, а с нея идва и четвъртото поред лято, в което любимият ви детски сайт Az-deteto.bg организира кампанията си за насърчаване на четенето сред децата – „Забавното лятно четене“. Стартът беше даден официално днес (13-ти май) с кръгла маса на тема „Четенето – път към по-висока грамотност“.

Събитието се състоя в Столична библиотека и беше открито от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя поздрави организаторите, партньорите и всички, които са заинтересовани от темата и отбеляза, че четенето безспорно е път към по-висока грамотност и добро образование.

„Обикновено се казва, че българските деца са неграмотни, но тук става въпрос не просто за ограмотяване и да се чете, а възможности да можеш да анализираш и да използваш това, което научаваш в реалния живот“, обясни Фандъкова. По отношение на методиката на образование се откроява необходимостта от промяна в българската образователна система с цел по-практично обучение. 

Като учител и директор, Фандъкова е категорична, че няма дете, което не може да бъде научено. Институциите могат да подкрепят, подпомагат и да създават условия за развитието на този процес. В този смисъл, в навечерието на 24 май Столичната община подарява 2700 книги на училищата.

Сред официалните гости бе и Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека. Цинзова се похвали с работата по два проекта по норвежка програма и обяви, че в най-кратък срок сайтът на едно от столичните средища на познанието ще разполага с мобилна версия. Тя покани всички деца да посещават редовно Столична библиотека и им обеща, че там пред тях ще се разкрие един нов свят, в който има забавления и приключения чрез четене, а не задължително четене.

От своя страна Спаска Тарандова, член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), обяви, че за София е амбиция да си върне първото място по най-четящ град, тъй като през последните години е изпреварвана от Русе.

Директорът на Института по български език към БАН проф. Светла Коева е стигнала до извода, че четенето и писането на правилен български език не изчерпват грамотността. Тя се изразява в това когато човек прочете един текст, да може да извлече посланията и пластовете в него. Как децата да бъдат възпитавани в това и потенциалът им да бъде развит? Това може да стане на различни места – основното е училището, но също така е важно и семейството, обясни Коева. Според нея е важно и отношението на обществото, защото комуникационната среда, в която сме всеки ден, също възпитава.

Сред официалните гости още бяха и Станимир Цветков – експерт по български език и литература към Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО), който сподели мнението си, че четивната грамотност при децата изисква една добра изследователска дейност, която да види проблема.

Според г-н Цветков българските деца работят отлично на равнище извличане на информация от текст. Проблемът идва при тълкуването на текста, което се развива точно с четенето. Връзката между семейната среда и четивната грамотност е пряко доказана, заяви Цветков, като поясни, че именно броят на книгите в домашната библиотека са показател за четивната грамотност на детето.

Ева Борисова – член на асоциация „Родители“ и Вера Рангелова – директор Ранно детско развитие в UNICEF споделиха, че четенето е много важно и само този, който чете, го очаква добро бъдеще. Подобно мнение изказаха и Ирина Александрова – завеждащ детски отдел в Столична библиотека, и Пламена Златкова – член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Активно участие в дискусията взеха и представители на ФЖМК, Сдружение „Платформа АГОРА“, Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и други.

Сред специалните гости на събитието беше и детската писателка Весела Фламбурари, която сподели, че, противно на всички мнения, българските деца обожават да четат, просто информацията и книгата трябва да им бъдат поднесени по оригинален и любопитен начин.

Такива любопитни начини сподели Елисавета Георгиева от Цариброд, Сърбия. Тя разказа на всички присъстващи за интересните инициативи, които се организират в библиотеката в града и разказа как българските деца там с голямо желание четат всяка една книга от библиотеката и дори с общи усилия са успели да издадат своя книжка с приказки.

Кръглата маса завърши с поучителна дискусия, свързана с проблемите на детската грамотност. Участие в дискусията взеха всички заинтересовани страни – родители, учители, автори, представители на издателства, читалища и библиотеки от цялата страна, които споделиха добри практики и инициативи, в които те взимат активно участие или организират. След това всички се разделиха с обещанието тази година кампанията да е най-мащабната, интересна и забавна за децата на България от всички досега.

Сега имаме и едно специално обръщение към вас, мили приятели. Модераторът на кръглата маса Милена Атанасова от медийна група Investor прочете изследване, според което българските деца са на първите места по ниска четивна грамотност.. Ние обаче изобщо не сме убедени в това и искаме от вас да ни докажете, че сме прави. Вие знаете как – регистрирайте се в сайта на „Забавното лятно четене“, четете книги и попълвайте онлайн читателския дневник до края на кампанията през месец септември.

Докажете както само вие можете, че това не е вярно!

—————————————————————————————————————————————–

„Забавното лятно четене“ насърчава изявата на млади български автори. Затова посланици на кампанията са Юлия Спиридонова – Юлка, Марин Бодаков, Маги Благоева, Стефка Янорова, Петя Кокудева и Роси Кота, които ежегодно участват в инициативите на кампанията. Почетен посланик на кампанията е Михаил Белчев. Кампанията се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.