Започва кампанията за превенция на тютюнопушенето сред учениците “Можещите”

Специални уроци посветени на превенцията на тютюнопушенето сред тийнейджърите започват като част от кампанията “Можещите” в края на учебната година. Кампанията е организирана от Асоциация „Родители“ и „Заедно в час“, с подкрепата на АстраЗенека България, и цели да повиши информираността за вредите от тютюнопушенето сред младите хора, като засили ангажираността на родителите, учителите и учениците по темата за формирането на навика, който след време може да доведе до хронични заболявания, влошаващи качеството на живот.

Кампанията ще се реализира в рамките на часовете на класа в българските училища с подкрепата на класните ръководители, чиято роля е ключова за успеха на инициативата. Учителите ще разполагат с атрактивно видео съдържание, специален наръчник, съдържащ отправни точки и инструкции за провеждането на дискусия по темата за тютюнопушенето. 

 Във видео материал на разположение на учителите ще бъде представен и добрия пример на „МОЖЕЩИТЕ“ – група талантливи младежи, които ще демонстрират своите невероятни умения. Сред тях са двукратната олимпийска шампионка по акробатика Мариела Костадинова (18 г.), водачът в световната ранглиста по олимпийско таекуондо Денис Димитров (16 г.), световната шампионка по шахмат Нургюл Салимова (17 г.)  и талантливия танцьор Мартин Борисов (13 г.).  Те ще разкрият своите сили в търсене на нови попълнения в името на каузата – превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст 12-16 г. 

Освен ценни послания, героите на кампанията ще отправят и едно предизвикателство към своите връстници – конкурсът „Разкрий силата си“. В рамките на надпреварата ще бъде допълнена групата от супергерои, които ще станат част  от първата част от комикс-новелата „МОЖЕЩИТЕ“. 

Посланиците на “Можещите” ще бъдат и специални гости на Лятната онлайн академия на “Заедно в час” през юли и август.

Инициативата цели и да създаде среда на подкрепящи възрастни, които в своето общуване с децата им помагат да се замислят за модела на своето поведение. 

Кампанията ще продължи три години, за да постигне устойчивост и значими резултати по промяна на статистиката на СЗО, в която българските ученици са на челни места по ранни опити за употреба на тютюн в Европа.  

Подробна информация и всички материали, необходими за провеждането на часа на класа могат да бъдат открити на mojeshtite.bg.

Програмата „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“ е част от глобалната инициатива на АстраЗенека “Young Health Programme” насочена към превенция и ограничаване на хроничните заболявания сред младите хора по света.  Платформата се ражда преди 10 години и вече обхваща 28 държави, сред които е и България. От създаването си до нес, YHP достига над 12 млн. младежи, включва партньорства с над 30 неправителствени организации, а над 20 000 са обучените здравни работници. 

 „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“ ще покаже на всички млади хора, че могат да бъдат супергерои. За целта ще ги срещнем с талантливите, смелите, работливите, онези мечтатели, които търсят верния път и вярват в своите възможности.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути