Защо да си учител е най-добрият начин да промениш света

В Международния ден на учителите – за тихата сила на учителите да променят света

Ако искате да зърнете рая, просто се огледайте наоколо и го вижте.
Всичко, което искате да направите, го направете.
Искате да промените света?
Нищо работа.
„Уили Уонка и шоколадовата фабрика”

Дарина Дамянова, участник в програмата на “Заедно в час” от випуск 2016-2018

Вече можете да кандидатствате за учител в програмата “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”

Когато говорим за учителската професия имаме навика да изпадаме в клишета като “това е професия призвание”, че трябва “да си роден за учител” и че не е работа “за всеки”. В настоящата ситуация обаче, когато все по-малко млади хора (в България и по света) избират да поемат отговорността, но и да открият привилегиите, които вървят с тази професия, е важно да погледнем на работата на учителите през друга призма.

Първо като на истинско значимо влияние върху обществото. И втори път като осъзнат избор в професионалната реализация. 

Защото тази професия, въпреки цялата бюрокрация, въпреки закостенялата инерция на статуквото и неконкурентното заплащане, притежава в най-голяма степен влиянието и възможността истински да промени света – през децата, които ще го създават утре. В същото време това е професия, която още от първия работен ден в училище дава лидерската роля да поемеш отговорност за промените, които искаш да видиш в околните и средата си. А по пътя да развиваш в себе си полезни професионални и личностни умения, които са ценни за успеха в училище, но и във всяко следващо кариерно поприще.

Професия на бъдещето

Славена Бозвелийска, участник в програмата на “Заедно в час”, випуск 2017-2019

Според образователните експерти през следващите години много от съществуващите професии ще изчезнат или ще се променят значително под влиянието на технологиите и автоматизацията. В тази перспектива една от основните задачи на образованието е да подкрепи младите хора да бъдат адекватни за тази нова реалност и да развият нужните умения и нагласи за професии, които още не познаваме.

С тази предизвикателна задача на фронтовата линия са заети именно учителите. Но не онези, които са единствено преносители на знанието (отдавна тук технологиите са много по-ефективни), а които провокират въображението и идеите на учениците, подкрепят опитите и насърчават ученето през осъзнаване на преживяванията. Те са вдъхновители, които насърчават своите ученици да опознават себе си и другите, да откриват и знаят как да влияят на света. Да използват наученото, за да правят света по-добро място за всички, докато паралелно градят очертанията на собственото си бъдеще.

Това са елементите на роля, която е добре позната отговорност на успешните учители и днес, а не е само мечта за бъдещето. Не случайно добрите учители имат толкова силно влияние и се помнят цял живот заради промяната, която са провокирали в учениците си.

Промяната е в засиления акцент върху развитието на критично мислене и усвояването на умения и нагласи, за сметка на възпроизвеждането на информация. Нужда, която провокира учителската професия да се променя много по-динамично, откогато и да било преди, и да насърчава учителите да се адаптират и учат непрекъснато. А това ги ги прави много по-необходими професионалисти за бъдещето и истински лидери на промяната в обществото, които не могат да бъдат заменени от машини.

Да си учител може да е само началото

Десислава Стоянова и Иглика Атанасова, възпитаници на програма “Заедно в час” с ученици

Изборът на учителската професия в 21 век вече не е свързан просто с “призванието да преподаваш”, подходът към децата и  желанието за общуване с тях. Да бъдеш учител е и една от най-добрите школи за личностно и професионално развитие. Осъзнат избор за трупане на ценен практически опит и развиване на умения, част от кариерната ориентация къде и как може да си най-полезен.

В ежедневната практика на учителите още от първия учебен ден е заложено да използват и развиват много от уменията, които са важни за успешната реализация и в редица други професии. Сред тях са планирането на различни процеси и дейности, поставянето на цели, ефективната комуникация с различни заинтересовани страни, решаването на конфликти, търсенето на креативни начини за ангажиране на аудиторията (учениците) и справянето в предизвикателна среда с ограничени ресурси.

Да си учител означава да използваш възможностите, които се отварят пред теб да ставаш по-добър – човек и професионалист. А след това да използваш уменията и знанията си, за да развиваш другите. Да предаваш ефекта и да заразяваш. В повечето случаи това парадоксално означава да не мислиш за себе си в краткосрочен план, а в голямата картина на следващите години. Именно затова и добрите учители в световен мащаб успяват да се реализират на ключови управленски позиции в бизнеса, предприемачеството и публичния сектор.

Не на последно място учителската работа е една от малкото, които измерва своя успех през успеха на другите (учениците). А това развива емпатията и умението да “предадеш нататък”, да подкрепиш и насърчиш, да знаеш, че е важно да даваш най-доброто не само заради себе си, а и заради другите. Осъзнатостта на тази роля е в основата и на промяната на света, защото всичко започва от теб и изборите, които правиш.


Направи първата крачка към промяната на света и стани участник в програмата за професионално и лидерско развитие на “Заедно в час”. Кандидатствай още сега, бъди мотивиращ учител на учениците с най-голяма нужда от подкрепа за две години и открий как дългосрочно можеш да бъдеш най-полезен за положителната промяна в българското образование.

Научете повече за участието в програмата и начините за кандидатстване в “Стани участник“.

Не забравяйте да прочетете и вдъхновяващите истории на участници в програмата на “Заедно в час” тук.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути