Защо “Заедно в час” е точното място за вас

Завършвате висшето си образование и търсите най-добрата следващата стъпка за професионалното си развитие? Работата ви вече не ви носи удовлетворение и се стремите към място, на което да се чувствате полезни не само за себе си, но и за обществото? Искате да развиете важни професионални и лидерски качества, да споделите опита си с ученици и да им помогнете да открият своите пътища в живота? Ако се разпознавате в някоя от тези ситуации, може би “Заедно в час” е правилното място за вас. Ето и още няколко причини, заради които да обмислите програмата за професионално и лидерско развитие като своя следваща стъпка.

  1. Преподаването развива ключови умения

Каквито и бъдещи професионални планове да имате, работата като учител ще ви научи на много важни умения, които могат да са ви от полза за различни кариерни сфери. Сред тях са комуникационните и организационни умения, работата в екип и с разнообразни групи хора – ученици, родители, колеги учители и управленски екип на училището.

Участниците в програма “Заедно в час” преминават през обучение по международния модел „Преподавай като лидер“. Той акцентира върху поставянето на високи цели, начините за изграждане на мотивация, внимателното планиране и ефективното изпълнение на плана. В рамките на програмата участниците, които нямат професионална квалификация „учител“, придобиват такава от университет партньор на “Заедно в час”.

През лятото между двете години на програмата участниците имат възможност да направят и стаж в предпочитана от тях област или проект с ученици, с които да допълнят професионалното си и личностно развитие.

  1. Работата за каузата “по-добро образование” носи удовлетворение и смисъл

“Заедно в час” работи за подобряване на образованието в България така, че всички деца в страната да придобят знанията и уменията, които да им помогнат да се справят в живота, да реализират потенциала си и да бъдат щастливи. Участниците в програмата пряко допринасят за тази цел. Те са тези, които работят с учениците и техните семейства и виждат резултатите от усилията си.

  1. Участниците в програмата получават подкрепа в работата и развитието си

По време на двете години преподаване участниците в програма “Заедно в час” работят с координатори – хора с опит в сферата на образованието, които подкрепят учителите в ежедневната им работа. Координаторите посещават учебни часове, дават обратна връзка, помагат за по-ефективна работа в училище и в общността.

Програма “Заедно в час” включва и много обучения – не само преди започването на работа в училище, но и продължаващи по време на двете години. Организацията предоставя възможности за специализация в различни кариерни пътеки след завършването на програмата, свързани с каузата за подобряване на достъпа до качествено образование за всички деца. Пред участниците има и редица възможности за трупане на опит и черпене на добри практики от цял свят, благодарение на глобалната мрежа Teach For All, част от която е “Заедно в час”. Мрежата обединява повече от 40 организации от държави на 6 континента, които работят по сходен модел за подобряване на достъпа до качествено образование в целия свят.

Не на последно място, учителите по програма “Заедно в час” получават и финансов стимул от организацията в допълнение към заплатата им от училище.

  1. “Заедно в час” е общност с една голяма цел – по-добро образование

“Заедно в час” е голяма общност от хора с обща визия за образованието. Сред тях са възпитаниците на програмата и настоящите учители, екипът на организацията, корпоративни и институционални партньори, които припознават мисията на организацията. Всички те се подкрепят взаимно и търсят начини за съвместна работа. Участниците по програмата имат достъп до възможности за включване в проекти на други неправителствени и бизнес организации, в работни групи за изготвянето на препоръки за подобряване на образователната система и други.

  1. Участниците имат избор къде да преподават

“Заедно в час” работи с училища, в които учениците имат най-голяма нужда от подкрепа, за да подобрят знанията си и да развият ключови за живота умения. Участниците в програмата имат избор между налични позиции в тези училища, от които могат да избират според своите предпочитания и профил. Колкото по-рано одобрените кандидати потвърдят участието си в програмата, толкова повече възможности за избор на позиция имат. След като участникът избере училище, “Заедно в час” изпраща документите му към директора, с когото предстои интервю.

 

Ако тези пет причини са привлекли вниманието ви, на сайта на организацията можете да прочетете повече за “Заедно в час”, а до 25 март – да подадете кандидатурата си.

 

За “Заедно в час”

Фондация “Заедно в час” вече близо осем години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Организацията помага за това нови хора – успешни професионалисти и завършващи студенти, да влязат в системата на българското образование и да работят дългосрочно за положителна промяна и намаляване на образователното неравенство в страната. Участниците по програма “Заедно в час” преподават минимум две години в училища, където мнозинството от учениците имат ниски резултати. Преди това преминават интензивно обучение, а по време на двете години и след тях получават подкрепа за професионалното си развитие от организацията. До 25 март “Заедно в час” приема кандидатури за следващия випуск участници, които ще преподават в училище от септември 2018 г.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.