Нгуен Ле и българският език, който помага да успееш

nguyen le balgarski ezik

Как един финансист от виетнамски произход убеди Европейската банка за възстановяване и развитие да подкрепи преподаването на български език

“За мен като син на двама виетнамски родители българският също не беше майчин език. През личния си опит съм убеден, че научаването му като дете беше ключово за моето развитие”, разказва Нгуен Ле, днес успешен финансист в една от основните международни банки в Лондон. 

nguyen le daritelska kamnaia za zaedno v chas
Нгуен Ле, инициатор на дарителската кампания за проекта за разработка на учебни материали за допълнителна езикова подкрепа в начално училище за деца с различен майчин език от българския

Нгуен е инициатор на дарителската кампания в подкрепа на специалния проект на “Заедно в час” и фондация Educart за разработване на учебни материали и методика за допълнителна езикова подкрепа в начално училище за деца с майчин език, различен от българския

Родителите на Нгуен се запознават в България през 80-те години, когато пристигат, за да следват в Софийския университет. Той самият е роден в София, където израства и получава училищното си образование в 11 ОУ „Св. Пимен Зографски” и Американския колеж.

“Овладяването на българския ми беше ценно не само, за да се справям в училище с различните предмети, но и да се сприятелявам със съучениците, да играя отборни спортове по площадките и особено за това да получава усещането, че се вписвам в света около себе си, въпреки различните ми име и външен вид”, споделя още Нгуен. 

Сега – години след това време в училище, висше образование в чужбина и успешна кариера във финансовия сектор с опит в САЩ, Германия и Великобритания, Нгуен се връща към българския език и училищните предизвикателства, за да подкрепи достъпа до качествено образование именно на онези деца, които не разбират езика на училището.

От натрупания житейски и професионален опит Нгуен много ясно вижда нуждата от допълнителна подкрепа за учениците, които не говорят български, както в личен план за тях самите, така и в дългосрочен план за развитието на страната:

“За съжаление в образователната ни система в момента не съществуват ресурси или подкрепа за учители, които да преподават български на деца с различен майчин език (за разлика от британската или немската, например). Това прави успехът на тези ученици още по-труден. И както може да се предположи, това препятствие често води до големи проблеми впоследствие, като слаба интеграция на трудовия пазар, социално изключване и бедност.”

“Реших да подкрепя точно този проект, понеже го намирам за амбициозен, дългосрочен и много важен. Създаването на инструмент за преподаване на български на ученици, за които той не е майчин език, несъмнено ще допринесе положително за решаването на проблема със слабата интеграция на малцинствата в България, но ще разшири и възможностите за успех на всички тези деца в бъдеще.

Нгуен като ученик в началното училище.

Нгуен познава “Заедно в час” още от нейното създаване и следи развитието на организацията през годините. Убедеността му, че организацията допринася активно за положителната обществена промяна в България, го провокира да не мисли само как той самият да подкрепи проекта, но да включи повече хора и така дарителската му кампания да да има много по-голямо въздействие. 

Нгуен обединява около идеята още българи, които работят в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Заедно кандидатстват за тазгодишната вътрешнокорпоративна инициатива EBRD Community Initiative и след сериозен процес на селекция са одобрени. 

Като част от инициативата ЕБВР ще удвои всяко дарение от физически лица в дарителската кампания до края на годината и по този начин ще подкрепи достъпа до качествено образование на всички деца в България. 

“Радвам се на подкрепата на българската общност в банката, която също застана зад проекта и тепърва предстои заедно да убедим повече хора да се включат с дарения. Сърдечни благодарности на колегите ми Николай Ангелов, Огнян Желязков, Виктор Казаков, Свет Климентов, Галена Колева, Никола Милушев, Валери Митев, Тома Павлов, Светлин Писленски, Рада Томова, Анна Томпсън, Веселина Харалампиева и Руслан Шопов, които решиха да се включат в кампанията. Също така бих искал да благодаря на екипа на „Заедно в час“, Анжела Деянска и Ния Янакиева, за помощта и организацията.”

Ако и вие искате да подкрепите Нгуен и възможността повече деца да разбират езика на училището, може да дарите тук

Научете повече за проекта за разработка на учебни материали и материали за деца с майчин език, различен от българския, тук и тук.


В кампанията за набиране на дарения за осъществяване на проекта през септември 2019 г. ще се включи и друг наш съмишленик от Лондон – Явор Атанасов. За втори път той ще се предизвика с кауза и ще направи фондонабираща велообиколка на Исландия. През 2017 г. Явор подкрепи работата на “Заедно в час” като осъществи самостоятелно велопътешествие от Лондон до Барселона.

Ако имате допълнителни идеи как да подкрепите осъществяването на проекта или работата на “Заедно в час”, не се колебайте да се свържете с нашия екип на development@zaednovchas.bg. 

В следващите месеци ще ви запознаем също с работата на нашите партньори от EducArt, които са експерти в разработката и прилагането на съвременните обучителни методи в сферата на езиковото обучение на деца с майчин език, различен от български. Ще ви разкажем повече и как учителите в програмата на “Заедно в час” подкрепят децата билингви, за да бъде училището по-разбираемо и истински полезно за тях.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.